Słoneczniczki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 łyżeczka

12 gramów

20 dekagramów

1 sztuka

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżka

3 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Kasię, smalec, cukier,jajka,mąkę i proszek do pieczenia zagnieść na jednolita masę.

Krok 3

Włożyć do lodówki na 30 minut.

Krok 4

Następnie ciasto rozwałkować i wykrawać ciastka dowolną foremką( ja miałam foremkę od babeczek).

Krok 5

Posmarować każde ciastko roztrzepanym jajkiem( dałam tylko połowę białka dla lepszego koloru ciastek)i nakładać słonecznik uprzednio delikatnie uprażony na patelni i połączony z moidem(będzie trzeba podgrzewać trochę słonecznik przy kolejnej blaszce ciastek bo chłodny twardnieje i trudno by go było nałożyć.

Krok 6

Ciasteczka piec w zależnośći od grubośći 10-15 minut w temp.170 C.

Krok 7

Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również