Smażone kostki z tuńczyka w sezamie z konserwową papryką piquillo
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
1 łyżeczka
1 szklanka
4 sztuki
5 łyżek
4 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do malaksera wrzuć połowę piquillo, wlej 120 ml zalewy i zmiksuj.
Krok 2
Przelej przecier do miski, połącz z trzema łyżkami oliwy i posól do smaku.
Krok 3
Kawałki ryby również posól z obu stron.
Krok 4
Na talerz wsyp sezam, panieruj w nim porcje tuńczyka.
Krok 5
Rozgrzej oliwę i smaż rybę po 2 minuty z każdej strony. Przełóż kawałki tuńczyka na talerz i trzymaj w ciepłym miejscu.
Krok 6
Resztę papryk obsmaż z obu stron po 2 minuty. Przed podaniem podziel przyrumienione piquillo na 4 talerze.
Krok 7
Przekrój kawałki tuńczyka na 3 cząstki, które ułóż na paprykach. Polej paprykowym sosem i udekoruj trybulą.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej