Smażone kostki z tuńczyka w sezamie z konserwową papryką piquillo
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
1 łyżeczka
1 szklanka
4 sztuki
5 łyżek
4 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do malaksera wrzuć połowę piquillo, wlej 120 ml zalewy i zmiksuj.
Krok 2
Przelej przecier do miski, połącz z trzema łyżkami oliwy i posól do smaku.
Krok 3
Kawałki ryby również posól z obu stron.
Krok 4
Na talerz wsyp sezam, panieruj w nim porcje tuńczyka.
Krok 5
Rozgrzej oliwę i smaż rybę po 2 minuty z każdej strony. Przełóż kawałki tuńczyka na talerz i trzymaj w ciepłym miejscu.
Krok 6
Resztę papryk obsmaż z obu stron po 2 minuty. Przed podaniem podziel przyrumienione piquillo na 4 talerze.
Krok 7
Przekrój kawałki tuńczyka na 3 cząstki, które ułóż na paprykach. Polej paprykowym sosem i udekoruj trybulą.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej