Smażone kostki z tuńczyka w sezamie z konserwową papryką piquillo
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
1 łyżeczka
1 szklanka
4 sztuki
5 łyżek
4 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do malaksera wrzuć połowę piquillo, wlej 120 ml zalewy i zmiksuj.
Krok 2
Przelej przecier do miski, połącz z trzema łyżkami oliwy i posól do smaku.
Krok 3
Kawałki ryby również posól z obu stron.
Krok 4
Na talerz wsyp sezam, panieruj w nim porcje tuńczyka.
Krok 5
Rozgrzej oliwę i smaż rybę po 2 minuty z każdej strony. Przełóż kawałki tuńczyka na talerz i trzymaj w ciepłym miejscu.
Krok 6
Resztę papryk obsmaż z obu stron po 2 minuty. Przed podaniem podziel przyrumienione piquillo na 4 talerze.
Krok 7
Przekrój kawałki tuńczyka na 3 cząstki, które ułóż na paprykach. Polej paprykowym sosem i udekoruj trybulą.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej