Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
300 mililitrów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soda Bread to prze pyszny Irlandzki chlebek ktory jest lekko slodkawy i rozplywa sie w ustach. Jest latwy do przygotowania i na prawde bardzo smakuje.
Krok 2
Nalezy przygotowac wieksza miske gdzie bedziemy mieszac skladniki. Nalezy wsypac make razowa i make zwykla i wymieszac. Nastepnie dodac po lyzce soli i sody oczyszczonej.Nastepnie dodac do mieszanki czubata lyzke syropu klonowego i dwie duze lyzki masla.Wszystko razem wymieszac dokladnie. Na sam koniec wsypac cukier brazowy i maslanke.Wszystko nalezy wymieszac tak by mialo jednolita konsystencje.Taki chlebek mozna urozmaicic slonecznikiem, pestkami z dynii lub rodzynkami. Ale to juz zalezy od was ja preferuje osobicie dodawac slonecznik.
Krok 3
Tak przygotowana mase wlozyc do uprzednio usmarowanej tluszczem i posypanej bulka tarta brytwanki i wstawic do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 40 minut. Tak na marginesie to pieczenie jest na 'oko' w zaleznosci od piekarnika tak wiec zalecam sprawdzanie chlebka co jakis czas wykalaczka ;) PO wystudzeniu najlepiej smakuje taki chclebek ze swiezym maselkiem. Zycze smacznego
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej