Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
300 mililitrów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soda Bread to prze pyszny Irlandzki chlebek ktory jest lekko slodkawy i rozplywa sie w ustach. Jest latwy do przygotowania i na prawde bardzo smakuje.
Krok 2
Nalezy przygotowac wieksza miske gdzie bedziemy mieszac skladniki. Nalezy wsypac make razowa i make zwykla i wymieszac. Nastepnie dodac po lyzce soli i sody oczyszczonej.Nastepnie dodac do mieszanki czubata lyzke syropu klonowego i dwie duze lyzki masla.Wszystko razem wymieszac dokladnie. Na sam koniec wsypac cukier brazowy i maslanke.Wszystko nalezy wymieszac tak by mialo jednolita konsystencje.Taki chlebek mozna urozmaicic slonecznikiem, pestkami z dynii lub rodzynkami. Ale to juz zalezy od was ja preferuje osobicie dodawac slonecznik.
Krok 3
Tak przygotowana mase wlozyc do uprzednio usmarowanej tluszczem i posypanej bulka tarta brytwanki i wstawic do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 40 minut. Tak na marginesie to pieczenie jest na 'oko' w zaleznosci od piekarnika tak wiec zalecam sprawdzanie chlebka co jakis czas wykalaczka ;) PO wystudzeniu najlepiej smakuje taki chclebek ze swiezym maselkiem. Zycze smacznego
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej