Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
300 mililitrów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soda Bread to prze pyszny Irlandzki chlebek ktory jest lekko slodkawy i rozplywa sie w ustach. Jest latwy do przygotowania i na prawde bardzo smakuje.
Krok 2
Nalezy przygotowac wieksza miske gdzie bedziemy mieszac skladniki. Nalezy wsypac make razowa i make zwykla i wymieszac. Nastepnie dodac po lyzce soli i sody oczyszczonej.Nastepnie dodac do mieszanki czubata lyzke syropu klonowego i dwie duze lyzki masla.Wszystko razem wymieszac dokladnie. Na sam koniec wsypac cukier brazowy i maslanke.Wszystko nalezy wymieszac tak by mialo jednolita konsystencje.Taki chlebek mozna urozmaicic slonecznikiem, pestkami z dynii lub rodzynkami. Ale to juz zalezy od was ja preferuje osobicie dodawac slonecznik.
Krok 3
Tak przygotowana mase wlozyc do uprzednio usmarowanej tluszczem i posypanej bulka tarta brytwanki i wstawic do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 40 minut. Tak na marginesie to pieczenie jest na 'oko' w zaleznosci od piekarnika tak wiec zalecam sprawdzanie chlebka co jakis czas wykalaczka ;) PO wystudzeniu najlepiej smakuje taki chclebek ze swiezym maselkiem. Zycze smacznego
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej