Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek

Autor: AngelikaCarmine

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

300 mililitrów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soda Bread to prze pyszny Irlandzki chlebek ktory jest lekko slodkawy i rozplywa sie w ustach. Jest latwy do przygotowania i na prawde bardzo smakuje.

Krok 2

Nalezy przygotowac wieksza miske gdzie bedziemy mieszac skladniki. Nalezy wsypac make razowa i make zwykla i wymieszac. Nastepnie dodac po lyzce soli i sody oczyszczonej.Nastepnie dodac do mieszanki czubata lyzke syropu klonowego i dwie duze lyzki masla.Wszystko razem wymieszac dokladnie. Na sam koniec wsypac cukier brazowy i maslanke.Wszystko nalezy wymieszac tak by mialo jednolita konsystencje.Taki chlebek mozna urozmaicic slonecznikiem, pestkami z dynii lub rodzynkami. Ale to juz zalezy od was ja preferuje osobicie dodawac slonecznik.

Krok 3

Tak przygotowana mase wlozyc do uprzednio usmarowanej tluszczem i posypanej bulka tarta brytwanki i wstawic do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 40 minut. Tak na marginesie to pieczenie jest na 'oko' w zaleznosci od piekarnika tak wiec zalecam sprawdzanie chlebka co jakis czas wykalaczka ;) PO wystudzeniu najlepiej smakuje taki chclebek ze swiezym maselkiem. Zycze smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej