Sos aglio olio - przepis do makaronu: z oliwą | Przepisy.pl pixel

Sos aglio olio

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ząbki czosnku pokrój w plastry.

Krok 2

Następnie podduś plastry czosnku na oliwie, pilnuj aby się nie spaliły.

Krok 3

Dodaj szałwię i masło, wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos aglio olio - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos aglio olioSos aglio olio

Zgadzasz się ze stwierdzeniem, że w prostocie tkwi siła? Jeżeli tak, to sos aglio olio powinien zawitać w Twoim menu. Przygotowanie tego aromatycznego specjału jest banalnie proste, ponieważ potrzebujesz do tego zaledwie 4 składników. Wyczaruj z nich pyszny sos, który zachwyci walorami wszystkich gości. Powodzenia i smacznego!

Dla kogo? 

Dla wszystkich fanów prostego i błyskawicznego gotowania. Aglio olio sos będzie gotowy w 15 minut, a jego aromat od razu rozniesie się po całym domu. Nie musisz spędzać w kuchni kilku godzin, aby efekty na talerzu zachwycały. Nasza receptura jest na to idealnym dowodem. Skusisz się? 

Na jaką okazję? 

Serwuj sos aglio, gdy tylko najdzie Cię ochota. Możesz podać go na codzienny obiad lub przyrządzić na specjalną okazję, np. rocznicę lub randkę z drugą połówką. Podbij jej serce i podniebienie! Ten aromatyczny specjał zawsze smakuje tak samo dobrze, więc śmiało sięgaj po naszą recepturę.

Czy wiesz, że? 

Sos do spaghetti aglio olio to tradycyjny przysmak włoski. Wywodzi się z Neapolu i jest to typowe danie dla kuchni tego regionu. Już teraz możesz przyrządzić je w swojej kuchni i przenieść się do słonecznej Italii. Gwarantujemy, że będzie to bardzo apetyczna i pełna aromatu podróż. 

Dla urozmaicenia: 

Serwuj aromatyczny sos z dodatkiem makaronu i przygotuj klasyczne spaghetti, któremu nikt się nie oprze. Nie zapomnij o dodatku parmezanu, czyli obowiązkowego produktu we włoskich pastach. Ser lekko się rozpuści, dzięki czemu aglio olio będzie miało idealną konsystencję.