Sos aglio olio - przepis do makaronu: z oliwą | Przepisy.pl pixel

Sos aglio olio

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ząbki czosnku pokrój w plastry.

Krok 2

Następnie podduś plastry czosnku na oliwie, pilnuj aby się nie spaliły.

Krok 3

Dodaj szałwię i masło, wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos aglio olio - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos aglio olioSos aglio olio

Zgadzasz się ze stwierdzeniem, że w prostocie tkwi siła? Jeżeli tak, to sos aglio olio powinien zawitać w Twoim menu. Przygotowanie tego aromatycznego specjału jest banalnie proste, ponieważ potrzebujesz do tego zaledwie 4 składników. Wyczaruj z nich pyszny sos, który zachwyci walorami wszystkich gości. Powodzenia i smacznego!

Dla kogo? 

Dla wszystkich fanów prostego i błyskawicznego gotowania. Aglio olio sos będzie gotowy w 15 minut, a jego aromat od razu rozniesie się po całym domu. Nie musisz spędzać w kuchni kilku godzin, aby efekty na talerzu zachwycały. Nasza receptura jest na to idealnym dowodem. Skusisz się? 

Na jaką okazję? 

Serwuj sos aglio, gdy tylko najdzie Cię ochota. Możesz podać go na codzienny obiad lub przyrządzić na specjalną okazję, np. rocznicę lub randkę z drugą połówką. Podbij jej serce i podniebienie! Ten aromatyczny specjał zawsze smakuje tak samo dobrze, więc śmiało sięgaj po naszą recepturę.

Czy wiesz, że? 

Sos do spaghetti aglio olio to tradycyjny przysmak włoski. Wywodzi się z Neapolu i jest to typowe danie dla kuchni tego regionu. Już teraz możesz przyrządzić je w swojej kuchni i przenieść się do słonecznej Italii. Gwarantujemy, że będzie to bardzo apetyczna i pełna aromatu podróż. 

Dla urozmaicenia: 

Serwuj aromatyczny sos z dodatkiem makaronu i przygotuj klasyczne spaghetti, któremu nikt się nie oprze. Nie zapomnij o dodatku parmezanu, czyli obowiązkowego produktu we włoskich pastach. Ser lekko się rozpuści, dzięki czemu aglio olio będzie miało idealną konsystencję.