Składniki
0.5 szklanki
120 mililitrów
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Agrest umyj i osusz.
Krok 2
Zagotuj pół szklanki wody, po czym wsyp agrest, zagotuj i zmiksuj.
Krok 3
Stop masło, wymieszaj z mąką i zagotuj.
Krok 4
Rozprowadź przecierem agrestowym. Zapraw śmietaną i żółtkiem. Przypraw solą i cukrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej