Sos agrestowy ze śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos agrestowy ze śmietaną

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

120 mililitrów

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Agrest umyj i osusz.

Krok 2

Zagotuj pół szklanki wody, po czym wsyp agrest, zagotuj i zmiksuj.

Krok 3

Stop masło, wymieszaj z mąką i zagotuj.

Krok 4

Rozprowadź przecierem agrestowym. Zapraw śmietaną i żółtkiem. Przypraw solą i cukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos agrestowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos agrestowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos agrestowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos agrestowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos agrestowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos agrestowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos agrestowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos agrestowy ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej