Domowy sos tatarski do jajek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos tatarski

Autor: gukinga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzybki, ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a szczypiorek i rzeżuchę posiekać. Dodać majonez, jogurt, kostkę czosnkową i biały pieprz, wszystko dokładnie wymieszać, a po wierzchu posypać szczypiorkiem i rzeżuchą. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos tatarskiSos tatarski

Sos tatarski nazywany jest też „staropolskim”. Receptura od lat pozostaje niezmienna – wykonuje się go na bazie majonezu lub sosu majonezowego, a do tego dodaje się pokrojone pikantne dodatki. W zależności od tego, jak bardzo intensywny smak chcesz uzyskać, dorzuć tyle ostrych składników, ile uznasz za słuszne. Warto pamiętać, że nie ma dobrego sosu tatarskiego bez marynowanych dodatków, takich jak ogórki kiszone czy grzyby. To one nadają mu charakterystyczny smak. Często podczas przygotowywania sosu, dodaje się też łyżkę musztardy. Dzięki temu, jest jeszcze bardziej wyrazisty – musztarda podkreśla smak wszystkich pozostałych składników. Jeśli lubisz bardzo ostre sosy, dodaj papryczkę jalapeno. Uważaj jednak z jej ilością – już kilka kawałków tej ostrej przyprawy w zupełności wystarczy, by poczuć pieczenie na języku. Przygotowany sos świetnie sprawdza się jako dodatek do jajek. Można go także serwować do przekąsek na przyjęciu, na przykład do krakersów czy chipsów. Równie dobrze komponuje się z różnymi daniami mięsnymi. Wypróbuj nasz przepis, a przekonasz się, jak wiele zastosowań w kuchni ma sos tatarski.