Domowy sos tatarski do jajek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos tatarski

Autor: gukinga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzybki, ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a szczypiorek i rzeżuchę posiekać. Dodać majonez, jogurt, kostkę czosnkową i biały pieprz, wszystko dokładnie wymieszać, a po wierzchu posypać szczypiorkiem i rzeżuchą. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos musztardowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos tatarskiSos tatarski

Sos tatarski nazywany jest też „staropolskim”. Receptura od lat pozostaje niezmienna – wykonuje się go na bazie majonezu lub sosu majonezowego, a do tego dodaje się pokrojone pikantne dodatki. W zależności od tego, jak bardzo intensywny smak chcesz uzyskać, dorzuć tyle ostrych składników, ile uznasz za słuszne. Warto pamiętać, że nie ma dobrego sosu tatarskiego bez marynowanych dodatków, takich jak ogórki kiszone czy grzyby. To one nadają mu charakterystyczny smak. Często podczas przygotowywania sosu, dodaje się też łyżkę musztardy. Dzięki temu, jest jeszcze bardziej wyrazisty – musztarda podkreśla smak wszystkich pozostałych składników. Jeśli lubisz bardzo ostre sosy, dodaj papryczkę jalapeno. Uważaj jednak z jej ilością – już kilka kawałków tej ostrej przyprawy w zupełności wystarczy, by poczuć pieczenie na języku. Przygotowany sos świetnie sprawdza się jako dodatek do jajek. Można go także serwować do przekąsek na przyjęciu, na przykład do krakersów czy chipsów. Równie dobrze komponuje się z różnymi daniami mięsnymi. Wypróbuj nasz przepis, a przekonasz się, jak wiele zastosowań w kuchni ma sos tatarski.