Domowy sos tatarski do jajek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos tatarski

Autor: gukinga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzybki, ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a szczypiorek i rzeżuchę posiekać. Dodać majonez, jogurt, kostkę czosnkową i biały pieprz, wszystko dokładnie wymieszać, a po wierzchu posypać szczypiorkiem i rzeżuchą. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos tatarski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
SPAGETTI
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos tatarskiSos tatarski

Sos tatarski nazywany jest też „staropolskim”. Receptura od lat pozostaje niezmienna – wykonuje się go na bazie majonezu lub sosu majonezowego, a do tego dodaje się pokrojone pikantne dodatki. W zależności od tego, jak bardzo intensywny smak chcesz uzyskać, dorzuć tyle ostrych składników, ile uznasz za słuszne. Warto pamiętać, że nie ma dobrego sosu tatarskiego bez marynowanych dodatków, takich jak ogórki kiszone czy grzyby. To one nadają mu charakterystyczny smak. Często podczas przygotowywania sosu, dodaje się też łyżkę musztardy. Dzięki temu, jest jeszcze bardziej wyrazisty – musztarda podkreśla smak wszystkich pozostałych składników. Jeśli lubisz bardzo ostre sosy, dodaj papryczkę jalapeno. Uważaj jednak z jej ilością – już kilka kawałków tej ostrej przyprawy w zupełności wystarczy, by poczuć pieczenie na języku. Przygotowany sos świetnie sprawdza się jako dodatek do jajek. Można go także serwować do przekąsek na przyjęciu, na przykład do krakersów czy chipsów. Równie dobrze komponuje się z różnymi daniami mięsnymi. Wypróbuj nasz przepis, a przekonasz się, jak wiele zastosowań w kuchni ma sos tatarski.