
Składniki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 pęczek
2 sztuki
400 gramów
800 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory sparz we wrzątku, obierz ze skóry, przekrój na połówki i usuń nasiona. Miąższ pokrój na małe kawałki.
Krok 2
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pomidory i smaż.
Krok 3
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie wrzuć do pomidorów i gotuj na wolnym ogniu.
Krok 4
Makaron ugotuj al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedź i dodaj do sosu.
Krok 5
Całość podgrzej i dokładnie wymieszaj. Udekoruj listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej