
Składniki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 pęczek
2 sztuki
400 gramów
800 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory sparz we wrzątku, obierz ze skóry, przekrój na połówki i usuń nasiona. Miąższ pokrój na małe kawałki.
Krok 2
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pomidory i smaż.
Krok 3
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie wrzuć do pomidorów i gotuj na wolnym ogniu.
Krok 4
Makaron ugotuj al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedź i dodaj do sosu.
Krok 5
Całość podgrzej i dokładnie wymieszaj. Udekoruj listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej




























