Staropolska chlebianka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Staropolska chlebianka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

2 łyżki

1 pęczek

1 pęczek

6 szklanek

2 sztuki

150 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka roztrzep widelcem i wymieszaj z odrobiną gorącego rosołu Knorr.

Krok 2

Wymieszaj, podgrzej.

Krok 3

Okrój chleb ze skórek, potnij w kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle, dodaj do zupy razem z pokrojonym serem i szczypiorkiem. Zamieszaj.

Krok 4

Dopraw do smaku i staropolską chlebiankę możesz podawać na stół.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Staropolska chlebianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Staropolska chlebianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Staropolska chlebianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Staropolska chlebianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Staropolska chlebianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Staropolska chlebianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Staropolska chlebianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej