Stromboli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stromboli

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
13 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

7 gramów

320 gramów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżka

200 mililitrów

farsz:

100 gramów

60 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos. Fix Knorr wymieszaj w rondlu ze 120 ml wody, zagotuj mieszając aż do zgęstnienia. Odstaw do wystygnięcia.

Stromboli - Krok 1

Krok 2

Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w kielichu robota kuchennego i wyrób ciasto za pomocą haka. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1h.

Stromboli - Krok 2

Krok 3

W tym czasie pokrój obie papryki w paski, a ser zetrzyj na tarce.

Stromboli - Krok 3

Krok 4

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnice i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30x40 cm.

Stromboli - Krok 4

Krok 5

Gotowy placek posmaruj sosem, oprósz połową sera, następnie wyłóż plastry pepperoni, plastry szynki, paski papryki i oprósz pozostałym serem.

Stromboli - Krok 5

Krok 6

Całość zwiń w rulon i piecz 35 min. w piekarniku rozgrzanym do 190°C (grzanie góra-dół)

Stromboli - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz użyć mąki typu "00", wtedy ciasto będzie delikatniejsze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stromboli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stromboli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stromboli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stromboli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stromboli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stromboli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stromboli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stromboli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej