Suflet z ziołami i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

250 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

4 sztuki

100 gramów

2 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200*C, formy do sufletu posmaruj margaryną i oprósz z wierzchu bułka tartą.

Krok 2

Mieszankę Naturalnie smaczne Knorr wymieszaj z mlekiem, gotuj około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 3

Zioła drobno posiekaj, ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z zimnym już sosem.

Krok 4

Rozdziel żółtka od białek, żółtka od razu wymieszaj z sosem, białka ubij na sztywną pianę, delikatnie pomieszaj je z sosem. Tak przygotowaną masę rozłóż w odpowiednie naczynia. Piecz około 30 minut, aż wyrosną i nabiorą złotawego koloru. Serwuj prosto z piekarnika z dowolna sałatą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Suflety musisz serwować od razu po upieczeniu, w innym wypadku opadną.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Suflet z ziołami i seremSuflet z ziołami i serem

Suflet to bardzo delikatne danie. Podaje się je w wersji słodkiej, deserowej oraz wytrawnej. Jego przygotowanie wymaga nieco uwagi, ale przestrzegając kilku prostych rad, upieczesz doskonałe suflety. To idealna propozycja na przystawkę przed wegetariańskim obiadem. Przed przygotowaniem dania, ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Wybierz te z eko hodowli. Suflet urośnie dzięki białkom, ubij je więc bardzo dokładnie, dbając o to, by nie dostała się do nich ani odrobina żółtka. Zacznij od niskich obrotów miksera i zwiększaj je powoli. Żółtka dodawaj stopniowo do przestudzonego sosu, nigdy do gorącego. Odpowiedniego przygotowania wymagają też kokilki, czyli specjalne foremki na suflety. Posmaruj ich brzegi tłuszczem i oprósz bułką tartą lub mąką – dzięki temu danie nie będzie przywierało do naczyń. Zapełnij do ¾ wysokości. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia ani tuż po wyłączeniu. Podaj od razu po przyrządzeniu – zimny suflet opadnie. Przygotuj i przekonaj się, jak smaczna jest kuchnia wegetariańska!