Suflet z ziołami i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

28 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 opakowanie

250 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

4 sztuki

100 gramów

2 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200*C, formy do sufletu posmaruj margaryną i oprósz z wierzchu bułka tartą.

Krok 2

Mieszankę Naturalnie smaczne Knorr wymieszaj z mlekiem, gotuj około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 3

Zioła drobno posiekaj, ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z zimnym już sosem.

Krok 4

Rozdziel żółtka od białek, żółtka od razu wymieszaj z sosem, białka ubij na sztywną pianę, delikatnie pomieszaj je z sosem. Tak przygotowaną masę rozłóż w odpowiednie naczynia. Piecz około 30 minut, aż wyrosną i nabiorą złotawego koloru. Serwuj prosto z piekarnika z dowolna sałatą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Suflety musisz serwować od razu po upieczeniu, w innym wypadku opadną.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Suflet z ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Suflet z ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Suflet z ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Suflet z ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Suflet z ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Suflet z ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Suflet z ziołami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Suflet z ziołami i seremSuflet z ziołami i serem

Suflet to bardzo delikatne danie. Podaje się je w wersji słodkiej, deserowej oraz wytrawnej. Jego przygotowanie wymaga nieco uwagi, ale przestrzegając kilku prostych rad, upieczesz doskonałe suflety. To idealna propozycja na przystawkę przed wegetariańskim obiadem. Przed przygotowaniem dania, ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Wybierz te z eko hodowli. Suflet urośnie dzięki białkom, ubij je więc bardzo dokładnie, dbając o to, by nie dostała się do nich ani odrobina żółtka. Zacznij od niskich obrotów miksera i zwiększaj je powoli. Żółtka dodawaj stopniowo do przestudzonego sosu, nigdy do gorącego. Odpowiedniego przygotowania wymagają też kokilki, czyli specjalne foremki na suflety. Posmaruj ich brzegi tłuszczem i oprósz bułką tartą lub mąką – dzięki temu danie nie będzie przywierało do naczyń. Zapełnij do ¾ wysokości. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia ani tuż po wyłączeniu. Podaj od razu po przyrządzeniu – zimny suflet opadnie. Przygotuj i przekonaj się, jak smaczna jest kuchnia wegetariańska!