Surówka z kalafiora

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

571

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 pęczek

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Koperek posiekaj.

Krok 2

Pokruszoną kostkę czosnkową wymieszaj z jogurtem naturalnym.

Krok 3

Połącz i wymieszaj wszystkie składniki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z kalafioraSurówka z kalafiora

Kalafior w Polsce najczęściej przygotowywany jest w wersji na gorąco. W połączeniu z zasmażką z bułki tartej i ulubionych przypraw stanowi znakomity dodatek do klasycznego obiadu. Sprawdza się też jako element wieloskładnikowej warzywnej zupy wiosennej lub gęstego kremu. Istnieją jednak również sposoby na podanie go w surowej wersji, a jednym z nich jest surówka. Aby ją przygotować, na początek umyj warzywo i podziel je na różyczki podobnych rozmiarów, a świeży koperek drobno posiekaj. Sos do surówki przyrządzisz bardzo prosto: wystarczy, że wymieszasz jogurt naturalny z pokruszoną kostką czosnkową. Dla urozmaicenia możesz dodać do niego odrobinę kurkumy, która zabarwi go na żółto. Jeśli zaś preferujesz pikantne smaki, użyj odrobiny sproszkowanej papryczki chili. Połącz i wymieszaj starannie wszystkie składniki. Chrupiący dodatek do obiadu najlepiej jest serwować po wcześniejszym schłodzeniu go w lodówce. Każda okazja jest dobra, aby przygotować coś pysznego – zainspiruj się naszymi przepisami!