Świąteczna tarta

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

26

51 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

580 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

1 sztuka

50 gramów

nadzienie:

4 sztuki

1 szklanka

0.5 szklanki

wierzch:

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć w kulkę. Formę do tarty o średnicy 24 cm wysmaruj Kasią i oprósz mąką.

Świąteczna tarta - Krok 1

Krok 2

Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i wylep nim spód i boki tortownicy. Nakłuj widelcem. Nadmiar ciasta odetnij. Formę z ciastem i pozostałe ciasto odłóż do lodówki.

Świąteczna tarta - Krok 2

Krok 3

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Żurawinę wymieszaj z cukrem żelującym (Jeśli żurawina jest bardzo duża pokrój ją na połówki.)

Świąteczna tarta - Krok 3

Krok 4

Ciasto w formie posyp bułką tartą i wyłóż na nią jabłka. Na jabłkach rozsyp równomiernie żurawinę z cukrem.

Świąteczna tarta - Krok 4

Krok 5

Schłodzone ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia i wytnij z niego foremkami gwiazdki. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby gwiazdki się przykleiły.

Świąteczna tarta - Krok 5

Krok 6

Gwiazdki ułóż cieście i na owocach, posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Piecz około 35 minut w 200 st.C.

Świąteczna tarta - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna tarta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna tarta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna tarta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna tarta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna tarta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna tarta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna tarta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczna tartaŚwiąteczna tarta

Święta to dla większości ulubiony czas w ciągu roku. Są uwielbiane ze względu na wyjątkową aurę, czas spędzony z rodziną, a także pyszne posiłki. Nieodłącznym elementem każdego świątecznego stołu są wypieki. Przygotowywane przez babcie, mamy czy ciocie, wszystkie łączy jedno – staranność ich wykonania i sprawdzona receptura. W tym roku przejmij stery i przyrządź dla swojej rodziny świąteczną tartę. Bez dokładki się nie obejdzie!

Dla kogo?

Dla osób, które poszukują inspiracji na świąteczne wypieki. Dobre trafiłeś! Świąteczna tarta to powiew świeżości dla tradycyjnych i wszystkim znanych receptur.

Na jaką okazję?

Jak sama nazwa wskazuje, tego typu wypiek idealnie sprawdzi się podczas świąt. To nie tylko uczta dla podniebienia, ale i dla oczu!

Czy wiesz, że?

Tarta to rodzaj wypieku, który składa się z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego. Jej ojczystym krajem jest Francja, gdzie podaje się ją zarówno na słodko, jak i słono.

Dla urozmaicenia:

Do nadzienia świątecznej tarty możesz wykorzystać także inne owoce – wszystko według upodobania!