Świąteczny sernik tysiąca smaków

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

600

329 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

3643 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10946 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

200 gramów

100 gramów

2 łyżki

masa serowa:

1 kilogram

150 gramów

5 sztuk

100 gramów

1 opakowanie

dodatkowo:

200 gramów

1 łyżka

100 gramów

100 mililitrów

200 gramów

polewa:

200 gramów

100 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia. Całą Kasię (na spód i masę serową) roztop w rondelku. Piekarnik nagrzej do 200 st. C i ustaw na jego dnie żaroodporne naczynie z wodą, która spraw, że w piekarniku będzie wilgotno.

Świąteczny sernik tysiąca smaków - Krok 1

Krok 2

Przygotuj spód. Herbatniki pokrusz drobno, wymieszaj z połową roztopionej Kasi i odrobiną wody, wysyp na dno formy. Delikatnie ugnieć łyżką tworząc niewielki rant. Odstaw do lodówki.

Świąteczny sernik tysiąca smaków - Krok 2

Krok 3

Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj 900 g twarogu, budyń w proszku i pozostałą roztopioną Kasię. Wszystko razem wymieszaj.

Świąteczny sernik tysiąca smaków - Krok 3

Krok 4

Masę serową podziel na 4 części. (Najłatwiej robić to łyżką wazową.) Do jednej dodaj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę z mlekiem, do drugiej zmiksowaną masę kajmakową, do trzeciej masę makową wymieszaną z łyżką mąki, do czwartej 100 g twarogu. Wszystkie masy delikatnie wymieszaj.

Świąteczny sernik tysiąca smaków - Krok 4

Krok 5

Na schłodzony spód w formie wykładaj (na środek) na przemian porcje poszczególnych mas, aż do wyczerpania składników. Sernik wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz najpierw 20 minut, a następnie obniż temperaturę do 140 st. C i piecz 50 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Świąteczny sernik tysiąca smaków - Krok 5

Krok 6

Żelatynę zalej dwoma łyżkami zimnej wody i odstaw by napęczniała. Do rondelka włóż masę krówkową i wlej śmietankę. Włóż rondelek do większego naczynia z gorącą wodą i mieszaj w kąpieli wodnej, aż otrzymana masa będzie gładka. Na koniec dodaj żelatynę i wymieszaj. Przestudzoną polewą polej sernik i udekoruj według uznania.

Świąteczny sernik tysiąca smaków - Krok 6
12

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Guźniczak

    Katarzyna Guźniczak , 19.01.2020

    Genialne - zachwyca wyglądem i różnorodnym smakiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Guźniczak

    Katarzyna Guźniczak , 05.01.2020

    Interesujące zarówno w smaku jak i wyglądzie. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia  lrn

    Natalia lrn , 24.12.2019

    Sernik rewelacyjny! Ogromnie polecam, nie jest za słodki, jest wilgotny i sprężysty. Ktoś, kto pisze, że sernik nie stężał i się rozplywal- z pewnością zrobił coś źle lub kupił beznadziejny twarog. Przepis zapisuje, z pewnością skorzystam, a zamiast masy makowej zrobiłam masę Oreo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina

    Karolina , 23.12.2019

    Niestety po upływie czasu pieczenia podanego w przepisie ciasto wciąż jest lejące.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Jurczak

    Joanna Jurczak , 23.12.2019

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Gralak

    Monika Gralak , 22.12.2019

    Wspaniały smak, pięknie wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Grzywaczewska

    Bożena Grzywaczewska , 22.12.2019

    super przepis.bardzo mi smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Wiśniewska

    Emilia Wiśniewska , 27.11.2019

    Czy pojemnik z wodą ma zostać podczas pieczenia w piekarniku?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Aga Rosi

    Aga Rosi , 23.11.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margerita Szostak

    Margerita Szostak , 03.02.2019

    cudowne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Fusiek

    Kasia Fusiek , 20.12.2018

    Jaki twaróg sernikowy - czy może być taki z wiaderka zmielony? czy powinien być zwykły z kostki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny sernik tysiąca smaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny sernik tysiąca smaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny sernik tysiąca smaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny sernik tysiąca smaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny sernik tysiąca smaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny sernik tysiąca smaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny sernik tysiąca smaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik Oreo
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczny sernik tysiąca smakówŚwiąteczny sernik tysiąca smaków

Szukasz przepisu na proste i zarazem efektowne ciasto? Dobrze trafiłeś! Dziś pod lupę weźmiemy świąteczny sernik tysiąca smaków. Połączenie herbatników, budyniu waniliowego, czekolady i masy krówkowej to coś, co łasuchy lubią najbardziej. Nie daj się namawiać! Ten wypiek robi wrażenie!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które mają słabość do słodkości. Kawałek świątecznego sernika jeszcze nikomu nie zaszkodził.

Na jaką okazję?

Na święta! Tego typu wypiek udekoruje Twój stół i wprawi Cię w świąteczną aurę.

Czy wiesz, że?

Sernik to ciasto z długą historią. Znano go już w starożytności, a na polskim stole pojawił się prawdopodobnie za sprawą Jana III Sobieskiego, który sprowadził go, wracając z odsieczy wiedeńskiej. Od tego czasu sernik należy do grona ulubionych ciast Polaków.

Dla urozmaicenia:

Świąteczny sernik tysiąca smaków możesz przyozdobić masą krówkową i ulubionymi owocami.