Szaszłyki z łososia na kaszotto orientalnym
łatwe
32 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
1 opakowanie
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i marchew obierz, pokrój w kosteczkę, posiekaj natkę kolendry i chili. Limonkę otrzyj ze skórki i pokrój ją na cząstki. Łososia pokrój w grubą 2-3 cm kostkę.

Krok 2
W misce wymieszaj olej, curry, skórkę z limonki, dopraw odrobiną soli. W powstałej marynacie obtocz kawałki łososia i ponabijaj go na patyki do szaszłyków. Ostaw na bok.

Krok 3
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, chili i marchew, dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr Orientalne oraz rodzynki, całość zalej 300ml wody, gotuj powoli pod przykryciem około 15 minut, aż kasza zrobi się miękka i wchłonie cały płyn.

Krok 4
Dodaj wtedy fasolkę szparagową, mleko kokosowe oraz część kolendry, całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Szaszłyki smaż na patelni na średnio rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony. Kaszotto przełóż do miski, podawaj z usmażonymi szaszłykami, cząstkami limonki i pozostałą kolendrą.


Dobra rada:
Żeby łosoś szybciej doszedł na patelni - smaż go pod przykryciem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z łososia na kaszotto orientalnym
Łosoś to niekwestionowany lider wśród ryb. Od lat wpisuje się w nasze menu, grając główną rolę zarówno w wykwintnych, jak i codziennych daniach. Bez wątpienia łosoś jest produktem uniwersalnym, który dopasuje się do każdej okoliczności. Dziś polecamy wyjątkowy przepis na szaszłyki z łososia na kaszotto orientalnym. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Szaszłyki z łososia to coś specjalnego dla wszystkich miłośników ryb – zwłaszcza tych słodkowodnych.
Na jaką okazję?
Przygotuj szaszłyki z łososia na kaszotto orientalnym w swoim domu i zaserwuj swojej rodzinie szaszłyki w nieco innym wydaniu.
Czy wiesz, że?
Dania w formie szaszłyków wywodzą się prawdopodobnie z Azji, gdzie stanowią podstawę tamtejszego menu.
Dla urozmaicenia:
Żeby łosoś szybciej doszedł na patelni, smaż go pod przykryciem.