Szybkie ciasto z jagodami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

72

278 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

742 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 szklanka

2 łyżeczki

1 szklanka

3 sztuki

250 gramów

2 szklanki

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Miękką Kasię utrzyj z cukrem.

Krok 2

Ciągle ucierając, dodawaj po 1 żółtku.

Krok 3

Dwie łyżki mąki odłóż, resztę wymieszaj z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia.

Krok 4

Do masy jajecznej dodawaj po łyżce mąkę i wlewaj partiami mleko.

Krok 5

Jagody posyp odłożoną wcześniej mąką.

Krok 6

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta razem z jagodami.

Krok 7

Delikatnie wymieszaj.

Krok 8

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 22x28cm.

Krok 9

Ciasto posyp cukrem cynamonowym i płatkami migdałowymi.

Krok 10

Piec około 45 minut w 180 st. C

1

Opinie o przepisie

  • Nina Camille

    Nina Camille

    Bardzo łatwe do zrobienia i pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybkie ciasto z jagodamiSzybkie ciasto z jagodami

Owsiane z jagodami to bardzo ciekawa wariacja na temat klasycznego ucieranego ciasta z owocami. Płatki owsiane urozmaicą jego konsystencję, a posypane po wierzchu, dodadzą chrupkości. W tym celu warto także dodać do niego płatki migdałowe oraz cukier cynamonowy (dobry będzie także trzcinowy). Płatki owsiane zastąpisz również żytnimi, zmienisz jednak nieco smak ciasta. Żeby wyszło jak najsmaczniejsze i puszyste, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ucieraj je po kolei, dokładnie, powoli dodając mąkę, a na koniec dołączając też ubite na sztywną pianę białka. Jagody obtocz w mące, by nie opadały na dno. Owoce mogą być świeże lub mrożone – tych ostatnich nie musisz rozmrażać przed dodaniem do ciasta. Zamiast jagód sprawdzą się równie dobrze maliny lub borówki amerykańskie. Gotowe ciasto jest słodkie, puszyste i doskonale sprawdzi się w roli deseru albo podwieczorku. Podawaj je z gałką lodów śmietankowych lub sorbetu owocowego. Przyrządź ciasto owsiane z jagodami – mamy nadzieję, że pieczenie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.