Składniki
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 kilogram
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W większym garnku roztapiamy masło. Do roztopionego masła wrzucamy krówki i wlewamy mleko. Na małym ogniu podgrzewamy mieszankę, aż krówki się rozpuszczą. Do rozpuszczonej masy wsypujemy ryż i opcjonalnie kokos.
Krok 2
Jeszcze ciepłą masę formujemy w szyszki i układamy w papilotkach.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej