Szyszki z krówek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szyszki z krówek

Autor: Magdalena Tomaszek

ratingratingratingratingrating

1

heart
30 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 kilogram

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W większym garnku roztapiamy masło. Do roztopionego masła wrzucamy krówki i wlewamy mleko. Na małym ogniu podgrzewamy mieszankę, aż krówki się rozpuszczą. Do rozpuszczonej masy wsypujemy ryż i opcjonalnie kokos.

Krok 2

Jeszcze ciepłą masę formujemy w szyszki i układamy w papilotkach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szyszki z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szyszki z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szyszki z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szyszki z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szyszki z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szyszki z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szyszki z krówek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szyszki z krówek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej