TANIE PĄCZKI

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

185 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 dekagramy

50 dekagramów

3 sztuki

5 dekagramów

3 dekagramy

1.5 szklanki

1 szklanka

1 opakowanie

null gramów

2 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

WYKONANIE: drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

Utrzeć żółtka z cukrem, dodać je do mąki, do tego zaczyn, skórkę z cytryny i sól. Wyrobić ciasto, dodać roztopioną i ostudzoną Kasię i wyrabiać cały czas aż Kasia całkowicie się wchłonie. Przykryć naczynie z ciastem ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Krok 3

Łyżką, najlepiej drewnianą, nabrać ciasta i w dłoniach oprószonych mąką utoczyć najpierw mały placek, nałożyć na środek łyżeczkę powideł czy marmolady, dokładnie zlepić i uformować kule.

Krok 4

Ułożyć zlepioną stroną na posypanej mąką stolnicy i pozostawić w ciepłym miejscu aby lekko podrosły.

Krok 5

Smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym głębokim oleju. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • TANIE PĄCZKI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • TANIE PĄCZKI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • TANIE PĄCZKI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • TANIE PĄCZKI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • TANIE PĄCZKI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • TANIE PĄCZKI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • TANIE PĄCZKI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej