
Składniki
150 gramów
3 łyżki
50 gramów
100 gramów
0.5 łyżeczki
1 sztuka
400 gramów
2 sztuki
350 mililitrów
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy, masło i jajko szybko zagnieść na ciasto. Wylepić nim formę do tarty ok. 25 cm. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać kulki ceramiczne (fasolę lub groch). Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto piec 10 min, po tym czasie zdjąć obciążenie i piec kolejne 20 min. Wystudzić.
Krok 2
Truskawki rozmrozić na wolnym ogniu. Galaretki rozpuścić w 250 mililitrach wrzątku, dolać do truskawek, wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia. Wylać na tartę, odczekać aż mus całkowicie stężeje.
Krok 3
Śmietanę ubić na sztywno, dosypać startą na grubych oczkach czekoladę, wymieszać. Wyłożyć na zimny mus, udekorować według uznania.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























