Tarta z musem truskawkowym i białą czekoladą | Przepisy.pl pixel

Tarta Krakowa z musem truskawkowym

Autor: Ewa Szewczyk

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
15 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

3 łyżki

50 gramów

100 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

400 gramów

2 sztuki

350 mililitrów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy, masło i jajko szybko zagnieść na ciasto. Wylepić nim formę do tarty ok. 25 cm. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać kulki ceramiczne (fasolę lub groch). Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto piec 10 min, po tym czasie zdjąć obciążenie i piec kolejne 20 min. Wystudzić.

Krok 2

Truskawki rozmrozić na wolnym ogniu. Galaretki rozpuścić w 250 mililitrach wrzątku, dolać do truskawek, wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia. Wylać na tartę, odczekać aż mus całkowicie stężeje.

Krok 3

Śmietanę ubić na sztywno, dosypać startą na grubych oczkach czekoladę, wymieszać. Wyłożyć na zimny mus, udekorować według uznania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta Krakowa z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta Krakowa z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta Krakowa z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta Krakowa z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta Krakowa z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta Krakowa z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta Krakowa z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta Krakowa z musem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej