Torcik ajerkoniakowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

297

476 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

2252 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6751 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

200 gramów

125 gramów

2 łyżeczki

masa ajerkoniakowa:

25 gramów

500 mililitrów

340 gramów

300 mililitrów

polewa:

200 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopty rozdrobnij w blenderze. Kasię roztop w rondelku i wymieszaj z pokruszonymi biszkoptami i kakao. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj kilka łyżek wody.

Torcik ajerkoniakowy - Krok 1

Krok 2

Metalową obręcz o średnicy 24 cm ułóż na paterze. Masę przełóż do środka obręczy i ugnieć łyżką. Odstaw do lodówki.

Torcik ajerkoniakowy - Krok 2

Krok 3

Żelatynę zalej 1/2 szklanki mleka skondensowanego i odstaw. Gdy napęcznieje wlej 3 łyżki gorącej wody i podgrzej w kąpieli wodnej, aby żelatyna się rozpuściła. Wymieszaj z ajerkoniakiem.

Torcik ajerkoniakowy - Krok 3

Krok 4

Pozostałe mleko ubijaj mikserem, wlewając cienkim strumieniem ajerkoniak z żelatyną.

Torcik ajerkoniakowy - Krok 4

Krok 5

Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj do masy ajerkoniakowej i wymieszaj. Całość wyłóż na przygotowany wcześniej w formie spód ciasta. Odstaw do lodówki.

Torcik ajerkoniakowy - Krok 5

Krok 6

Galaretkę rozpuść w 2/3 szklanki gorącej wody. Przestudź, wymieszaj z ajerkoniakiem i wylej na stężałą w lodówce masę. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Torcik ajerkoniakowy - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Monika Wunsz

    Monika Wunsz , 10.04.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boguslawa- Anna Strawa

    Boguslawa- Anna Strawa , 19.12.2018

    uwielbiam ajerkoniak więc?...super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga  Jaworecka

    Olga Jaworecka , 30.07.2018

    :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Dumkiewicz

    Mariusz Dumkiewicz , 30.03.2018

    w składnikach nie ma ile tego mleka skondensowanego ma być

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Krzyżostaniak

    Ania Krzyżostaniak , 18.03.2018

    Nie wiem czy źle czytam czy może nie rozumiem ale produkty podane na masę ajerkoniakową to: śmietana 30% - 500ml oraz żelatyna 20g o mleku skondensowanym i ajerkoniaku nic nie jest napisane za to poniżej w przygotowaniu owszem tak !?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik ajerkoniakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik ajerkoniakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik ajerkoniakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik ajerkoniakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik ajerkoniakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik ajerkoniakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik ajerkoniakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
3 Bit
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Torcik ajerkoniakowyTorcik ajerkoniakowy

Sernik na zimno to nieodłączny element letnich, upalnych dni i przyjęć w ogrodzie. A gdyby tak podejść do tematu w bardziej niekonwencjonalny sposób? Wypróbuj przepis na torcik ajerkoniakowy. Pyszne doznania smakowe gwarantowane!

Dla kogo?

Dodatek ajerkoniaku sprawia, że jest to ciasto tylko dla dorosłych! Dla nieletnich można przygotować jego bezalkoholową wersję.

Na jaką okazję?

Zamiast klasycznego, kremowego tortu przygotuj torcik ajerkoniakowy na urodziny swoje lub kogoś bliskiego. Efekt zaskoczenia gwarantowany.

Czy wiesz, że?

Ajerkoniak to nic innego jak domowy likier jajeczny. Doskonale smakuje podany z lodami, ciastami lub innymi deserami. Jak widać – świetnie sprawdza się też w roli składnika wypieków!

Dla urozmaicenia:

Jeśli Ty lub ktoś z Twoich bliskich nie przepada za ajerkoniakiem, można zastąpić go innym, ulubionym likierem.