Torcik stracciatella z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Torcik stracciatella z truskawkami

Autor: Oluniagirl7 Oluniagirl7

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

150 gramów

2 litry

6 sztuk

50 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżki

6 łyżeczek

700 mililitrów

1200 gramów

4 łyżeczki

null

100 gramów

null

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykonanie biszkoptu : Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka. Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do dużej formy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę. Tuż przed wylaniem masy serowej układamy na całej powierzchni truskawki, jedna przy drugiej odszypułkowaną stroną do spodu. Aby truskawki lepiej się układały i nie było w końcowym efekcie wolnych przestrzeni, placek smarujemy cienką warstwą masy serowej (jeszcze przed dodaniem do niej czekolady i żelatyny).

Krok 2

Wykonanie masy serowej: Mleko, 1 litr śmietany i jajka miksujemy w garnku, a następnie ogrzewamy na ogniu. Mieszamy co jakiś czas tak, aby wytrącający się ser nie przywarł do dna garnka. Zagotowujemy do powstania twarogu i wyraźnego oddzielenia sie serwatki. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia w garnku. Odcedzamy, najlepiej pozostawiając na sitku na noc. Na następny dzień serek miksujemy. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy oba cukry, Do serka dajemy porcjami połowę ubitej śmietany, mieszając delikatnie łyżką lub łopatką. Odwracamy sposób mieszania sładników i tym razem dodajemy porcjami połączony serek z bitą śmietaną do pozostałej ubitej śmietany, delikatnie mieszając. Wiórkowaną czekoladę mleczną dodajemy do masy serowej. Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy ¹⁄³ szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny (ewentualnie delikatnie podgrzewamy, gdyby żelatyna nie chciała się rozpuścić). Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do masy serowej, dokładnie mieszamy i natychmiast wylewamy na truskawki. Rozprowadzamy równomiernie i posypujemy wiórkowaną gorzką czekoladą. Ozdabiamy połówkami truskawek i listkami melisy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik stracciatella z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik stracciatella z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik stracciatella z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik stracciatella z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik stracciatella z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik stracciatella z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik stracciatella z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Torcik stracciatella z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ostra zapiekanka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej