Tort bezowo-ajerkoniakowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

713

1003 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5491 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14915 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

375 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

4 łyżki

1 szczypta

krem:

2 opakowania

1 szklanka

350 mililitrów

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zimne białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie ciągle ubijając dodaj po trochu cukier.

Tort bezowo-ajerkoniakowy - Krok 1

Krok 2

Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet, delikatnie wymieszaj łyżką. Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysuj koła o średnicy 22 cm. Arkusze papieru połóż na dwóch płaskich blachach. Piekarnik ustaw na termoobieg i nagrzej do 180st.C.

Tort bezowo-ajerkoniakowy - Krok 2

Krok 3

Na każdą blaszkę przełóż po połowie masy bezowej i wstaw do piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 130 stopni i susz bezy minimum 60 minut.

Tort bezowo-ajerkoniakowy - Krok 3

Krok 4

Przygotuj krem. Kasię ubij dokładnie, aby stała się delikatna i lekka. Ciągle ubijając dodawaj partiami cukier puder i ajerkoniak.

Tort bezowo-ajerkoniakowy - Krok 4

Krok 5

Na paterze ułóż krążek bezy. Na bezę wyłóż krem i posyp kawą. 1 łyżkę kawy zostaw do posypania wierzchu tortu.

Tort bezowo-ajerkoniakowy - Krok 5

Krok 6

Przykryj drugim krążkiem i delikatnie dociśnij. Całość posyp resztą kawy i udekoruj owocami.

Tort bezowo-ajerkoniakowy - Krok 6
111

Opinie o przepisie

  • Kasia Zorawska

    Kasia Zorawska, 13.03.2019

    Koleżanki, miłośniczki bezy zachwycone. Zawsze myślałam że beza to trudne ciacho- z tym przepisem było banalnie proste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kacper

    Kacper , 16.01.2017

    jejku jakie to piękne i kuszace muszę to zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin XXX

    Marcin XXX, 11.12.2016

    czym można zastąpić kawę? ;d

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Rudek

    Iwona Rudek, 26.10.2016

    wygląda smakowicie musze ten przepis wypróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Lukasiewicz

    Renata Lukasiewicz, 29.08.2016

    Super przepis na świetną bezę. Zrobiłam inny krem i wyszło przepysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Jarnicka

    Maria Jarnicka, 27.08.2016

    Już mi ślinka leci!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Wyczawski

    Andrzej Wyczawski, 27.08.2016

    To musi być przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Mendalka

    Ilona Mendalka, 26.08.2016

    Nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadzia Barecka

    Jadzia Barecka, 26.08.2016

    Ilona Mendalka zobacz Twoje ulubione ciacho :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hania Walasinska

    Hania Walasinska, 26.08.2016

    Łyżeczka octu,łyżka mączki ziemniaczanej,cztery łyżki kawy,wszystko na łyżki i łyżeczki to dlaczego 375 gram cukru?nie można prościej? pół szklanki np.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Kowalska

    Lidia Kowalska, 13.08.2016

    Bardzo,bardzo słodki,ale pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Hajduk

    Maria Hajduk, 13.08.2016

    dziwny krem jakis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Sajnaj

    Grażyna Sajnaj, 13.08.2016

    mój ulubiony mmmmmmmmmmmniammmmmmmmmmmmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 12.08.2016

    Zalecamy nagrzanie piekarnika do temperatury 180 stopni i włożenie bezy na 5 minut. Proponujemy, by po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i suszyć bezę przez ok. 60 minut. Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 12.08.2016

    350 ml ajerkoniaku oraz 1 szklanka cukru :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Sobieraj

    Jola Sobieraj, 12.08.2016

    Ja nie dodaję mąki i też jest boski. Krem robię z serka mascarpone, śmietany 36% kajmaku krówkowego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Rajter

    Danuta Rajter, 12.08.2016

    Ile tego ajerkoniaku, ile cukru do masy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Miszta

    Barbara Miszta, 12.08.2016

    To musi byc pyszne ale za długo bezę upiec,ususzyć ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Laskowska

    Małgorzata Laskowska, 12.08.2016

    Ja też poproszę ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wa

    Beata Wa, 12.08.2016

    Ania Baraniak plzz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Ptasińska

    Jolanta Ptasińska, 12.08.2016

    Poprosze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Ry

    Aneta Ry, 12.08.2016

    poproszę, same pyszności ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Turkowska

    Grażyna Turkowska, 19.05.2016

    Większość mam się odchudza.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lola Gi

    Lola Gi, 18.05.2016

    mmmm będzie mi smakował /tylko co na to poziom cukru .../

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Miotk

    Bożena Miotk, 18.05.2016

    proszę taki wspaniały

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Kostka

    Edyta Kostka, 18.05.2016

    Zuzia Kostka :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto, 24.03.2016

    Tajemnica przygotowania tego kremu polega na bardzo powolnym wlewaniu ajerkoniaku. Oczywiście można przygotować krem bez ajerkoniaku, tylko trzeba do niego dodać inny składnik, który nada mu charakter, np: czekoladę, kawę. Torcik można przełożyć dowolnym ulubionym kremem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Tomoń

    Grażyna Tomoń, 16.03.2016

    Ciocia gdzie jesteś Włoszech może zdążę na tarta przed pracą. Przepraszam że napisałam wcześniej jak będę miała numer twojego tlefonu to porozmawiajmy Pa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Aleksandra

    Bożena Aleksandra, 16.03.2016

    Nawet te ciągnące są lepsze od sklepowych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Aleksandra

    Bożena Aleksandra, 16.03.2016

    Uwielbiam torty bezowe

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort bezowo-ajerkoniakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort bezowo-ajerkoniakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort bezowo-ajerkoniakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort bezowo-ajerkoniakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort bezowo-ajerkoniakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort bezowo-ajerkoniakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort bezowo-ajerkoniakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort bezowo-ajerkoniakowyTort bezowo-ajerkoniakowy

Kto jest w stanie oprzeć się słodkościom, niech zdradzi patent na to, w jaki sposób to robi! Jednak mały kawałek pysznego tortu bezowego nikomu nie zaszkodzi. Dajmy sobie chwilę prawdziwej przyjemności, która wręcz rozpływa się w ustach!

Dla kogo?

Krem do tortu bezowego to zdecydowanie coś dla łasuchów! Także dla tych, którzy lubią wyrazisty smak ajerkoniaku.

Na jaką okazję?

Przepis na tort bezowy świetnie sprawdzi się w roli głównego gościa innego przyjęcia – urodzin, jubileuszu, chrzcin czy też imienin. Odpowiednia okazja na pewno się znajdzie!

Czy wiesz, że?

Zrobienie bezy to dobry sposób na wykorzystanie białek, które zostały nam po zużyciu żółtek potrzebnych do innych przepisów.

Dla urozmaicenia

Jeśli nie przepadasz za smakiem kawy, górę tortu bezowego możesz posypać również kakao lub wiórkami kokosowymi.