Tort bezowy Pavlova przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tort bezowy Pavlova

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

254 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

215 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

220 gramów

1 łyżka

1 łyżka

250 mililitrów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 garść

1 garść

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

6 białek ubijać przez pół godziny z cukrem pudrem. Jest to najważniejsza część przepisu. Dzięki długiemu czasowi ubijania ciasto będzie puszyste i lekko ciągnące.

Krok 2

Dodać (łyżką, nie mikserem) mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Nastawić piekarnik na temperaturę 170 st (jeżeli jest to piekarnik elektryczny nastawić na tryb góra-dół).

Krok 3

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim koło o średnicy ok. 23 cm. Wyłożyć bezę.

Krok 4

Można wyrównać nożem, jednak nie za bardzo, ponieważ beza powinna by nierówna. Piec 45-50 min. w temperaturze 170 st. C. Jeżeli ciasto zacznie się szybko rumienić, zmniejszyć temperaturę do 150 st. i piec o 10 minut dłużej.

Krok 5

Wyjąć ciasto z piekarnika. Powinno wcześniej stygnąć w środku. Ubić bitą śmietanę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan fixem. Wyłożyć bitą śmietanę i owoce na ciasto.

Krok 6

Deser ten jest pyszny zarówno tuż po przygotowaniu, jak i po kilku godzinach, czy następnego dnia (przechowywane w lodówce). Jest również bardzo efektowne na każdym przyjęciu. Najbardziej prawdopodobne jest jednak, że zniknie zaraz po upieczeniu, trudno mu się oprzeć!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort bezowy Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort bezowy Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort bezowy Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort bezowy Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort bezowy Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort bezowy Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort bezowy Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej