Tort bezowy Pavlova

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

252 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

214 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

220 gramów

1 łyżka

1 łyżka

250 mililitrów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 garść

1 garść

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

6 białek ubijać przez pół godziny z cukrem pudrem. Jest to najważniejsza część przepisu. Dzięki długiemu czasowi ubijania ciasto będzie puszyste i lekko ciągnące.

Krok 2

Dodać (łyżką, nie mikserem) mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Nastawić piekarnik na temperaturę 170 st (jeżeli jest to piekarnik elektryczny nastawić na tryb góra-dół).

Krok 3

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim koło o średnicy ok. 23 cm. Wyłożyć bezę.

Krok 4

Można wyrównać nożem, jednak nie za bardzo, ponieważ beza powinna by nierówna. Piec 45-50 min. w temperaturze 170 st. C. Jeżeli ciasto zacznie się szybko rumienić, zmniejszyć temperaturę do 150 st. i piec o 10 minut dłużej.

Krok 5

Wyjąć ciasto z piekarnika. Powinno wcześniej stygnąć w środku. Ubić bitą śmietanę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan fixem. Wyłożyć bitą śmietanę i owoce na ciasto.

Krok 6

Deser ten jest pyszny zarówno tuż po przygotowaniu, jak i po kilku godzinach, czy następnego dnia (przechowywane w lodówce). Jest również bardzo efektowne na każdym przyjęciu. Najbardziej prawdopodobne jest jednak, że zniknie zaraz po upieczeniu, trudno mu się oprzeć!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort bezowy Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort bezowy Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort bezowy Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort bezowy Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort bezowy Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort bezowy Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort bezowy Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej