Tort dynia na Halloween

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

108 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

8 sztuk

2 szklanki

2 szklanki

2 łyżeczki

krem:

500 gramów

2 opakowania

1 litr

400 gramów

1 opakowanie

dekoracja:

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja zmiksuj z cukrem na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

Tort dynia na Halloween  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj dwie średnie tortownice (jedną z kominkiem) o średnicy 24 cm. Posmaruj ich dno Kasią i posyp mąką. Ciasto wlej do tortownic i piecz w 170 st.C około 40 minut.

Tort dynia na Halloween  - Krok 2

Krok 3

Przygotuj krem. Połowę mleka zagotuj. Dodaj odrobinę barwników by mleko zabarwiło się na kolor pomarańczowy. Resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym i wlej do gotującego mleka. Gotuj ciągle mieszając by krem się nie przypalił. Wystudź. Chłodny krem zmiksuj z miękką Kasią i podziel na dwie części.

Tort dynia na Halloween  - Krok 3

Krok 4

Upieczone biszkopty przekrój w poprzek. Każdy z krążków posmaruj marmoladą, a następnie kremem. Złóż w całość.

Tort dynia na Halloween  - Krok 4

Krok 5

Przełożony kremem tort uformuj w dynię odcinając z góry i dołu kawałki ciasta. Powstałe w ten sposób obrzynki możesz zjeść lub umieścić w górnej części ciasta po kominku.

Tort dynia na Halloween  - Krok 5

Krok 6

Całą powierzchnię tortu posmaruj drugą częścią kremu i wyrównaj. Czekoladowym pisakiem narysuj na torcie śmieszną buzię. Z herbatników zrób oczy, nos i zęby. Z batona ogonek dyni, a z galaretek listki.

Tort dynia na Halloween  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort dynia na Halloween  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort dynia na Halloween  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort dynia na Halloween  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort dynia na Halloween  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort dynia na Halloween  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort dynia na Halloween  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort dynia na Halloween  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej