Tortilla Pszenna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla Pszenna

Autor: ernixx

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 łyżeczka

3 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać, dodać sól. Smalec roztopić w gorącej wodzie. Wodę z roztopionym smalcem stopniowo dodawać do mąki, mieszając drewnianą łyżką, ręką lub mieszadłem miksera. Połączyć składniki i uformować kulę z ciasta. Chwilkę powygniatać lub mieszać mieszadłem, aby otrzymać miękkie w dotyku i gładkie ciasto. Przykryć luźno folią i odstawić na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 16 równych części, uformować kulki w dłoniach i odstawić na minimum 10 minut, maksymalnie na 1 i 1/2 godziny (ja przykryłam kulki luźno ściereczką, aby nie obeschły). Kolejno rozwałkowywać wałkiem ciasto na cieniutkie placki o średnicy około 18 cm. Placki układać na rozgrzanej, suchej patelni lub prostokątnej patelni przeznaczonej do smażenia bez tłuszczu. Po 30 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, należy przewrócić ją na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30 sekund. Tortilla napuszy się jeszcze bardziej i znów pokryje się brązowymi plamkami, tym razem z drugiej strony. Jeszcze raz przewrócić tortillę i jak tylko jej rozmiar się ustabilizuje, po około 15 - 30 sekundach, zdjąć z patelni i układać w stosik. Usmażyć resztę placków jak wyżej, odpowiednio dostosowując stopień rozgrzania patelni. Aby łatwiej było zawijać tortillę z nadzieniem lub kroić ją na chipsy, usmażone tortille trzymam przez jakiś czas zawinięte w wilgotną ściereczkę. Można je też podgrzać.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla Pszenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla Pszenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla Pszenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla Pszenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla Pszenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla Pszenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla Pszenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej