Tropikalne naleśniki z bananami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tropikalne naleśniki z bananami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
1469 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

419 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

30 mililitrów

0.3 szklanki

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

nadzienie:

4 sztuki

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto: w naczyniu wymieszaj jaja z cukrem, dodaj mleko, wodę, olej, cynamon, szczyptę soli oraz mąkę – wszystko zmiksuj razem, a następnie na delikatnie posmarowanej tłuszczem patelni usmaż naleśniki.

Tropikalne naleśniki z bananami - Krok 1

Krok 2

Banany obierz ze skóry, pokrój w plastry. W rondelku rozpuść miód, dodaj napój kokosowy, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień – gdy płyn nieco zgęstnieje, dodaj pokrojone banany i duś jeszcze chwilę. Odcedź i pozostaw powstały sos.

Tropikalne naleśniki z bananami - Krok 2

Krok 3

Na rozłożone naleśniki nakładaj banany i zwiń w rulony. Posmaruj naczynie żaroodporne odrobiną masła i ułóż w nim naleśniki – wierzch posyp resztą (pokrojonego, pokruszonego) masła, przykryj naczynie i zapiecz w piekarniku w temperaturze 160 stopni (około 8-10 minut). Gotowe naleśniki podawaj z przygotowanym wcześniej sosem, udekoruj miętą lub melisą.

Tropikalne naleśniki z bananami - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Pawel Machelski

    Pawel Machelski , 22.02.2021

    fajna apka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda^^ Ktoś

    Jagoda^^ Ktoś , 22.02.2021

    Bardzo smaczne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kolej 123

    Kolej 123 , 02.11.2016

    Owszem brzmi pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Alma

    Alicja Alma , 01.06.2016

    brzmi pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tropikalne naleśniki z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tropikalne naleśniki z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tropikalne naleśniki z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tropikalne naleśniki z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tropikalne naleśniki z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tropikalne naleśniki z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tropikalne naleśniki z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tropikalne naleśniki z bananami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej