
Składniki
170 gramów
180 gramów
7 sztuk
1 łyżeczka
100 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj następnie powoli cukier. Miksuj do momentu uzyskania lśniącej masy.

Krok 2
Dodaj do masy etapami przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie szpatułką.

Krok 3
Wlej do masy powoli olej. Wymieszaj delikatnie.

Krok 4
Wsyp na koniec mak i połącz delikatnie całość. Przełóż masę do keksówki i piecz ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto można udekorować lukrem albo polewą z białej lub gorzkiej czekolady.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto makowe z białek
Ciasto makowe nie ma przed nami żadnych tajemnic. W każdym domu piecze się ten klasyczny deser, jednak w różnych wersjach. Nasza dzisiejsza propozycja dla was to przepis na ciasto makowe z białek, czyli szybki i prosty deser na każdą okazję! Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie mąkę, cukier, białka jaj, proszek do pieczenia, mak oraz olej! To naprawdę ekspresowy placek z makiem, który przygotuje każdy – nawet ci z was, którzy dopiero zaczynają przygodę z cukiernictwem. Smacznego!
Dla kogo?
Ciasto makowe na białkach to propozycja dla każdego miłośnika klasycznych deserów. Placek przypadnie do gustu także osobom ceniącym szybkie i proste przepisy na domowe słodkości.
Na jaką okazję?
Ciasto z białek i maku pasuje na każdą okazję, ale przede wszystkim na imprezy, rodzinne spotkania czy świąteczne biesiadowanie.
Czy wiesz, że?
Makowce, tradycyjnie serwowane w Polsce podczas Świąt Bożego Narodzenia, mają także znaczenie symboliczne. Ludowe wierzenia przypisywały makowi, jedzonemu w wigilię, moc przyciągania szczęścia.
Dla urozmaicenia:
Ciasto piegusek z białek idealnie komponuje się z lukrem. Jeśli natomiast jesteś miłośnikiem czekolady – przygotuj polewę z białej lub gorzkiej czekolady, która ozdobi ciasto makowe.