Ucierane z makiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

118

75 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1320 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2087 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa makowa:

0.5 sztuki

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

ciasto:

150 gramów

2 sztuki

150 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

dekoracja:

105 gramów

2 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj masę makową. Jajko ubij z cukrem na puch i wymieszaj z masą makową.

Ucierane z makiem - Krok 1

Krok 2

Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Miękką Kasię i żółtka utrzyj z cukrem na puch.

Ucierane z makiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.

Ucierane z makiem - Krok 3

Krok 4

Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj powierzchnię, a następnie zrób wzdłuż ciasta wgłębienie.

Ucierane z makiem - Krok 4

Krok 5

Masę makową przełóż do wgłębienia w cieście, tworząc podłużny wałek. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w 180 st.C.

Ucierane z makiem - Krok 5

Krok 6

Cukier puder utrzyj z odrobiną soku z cytryny na gładki, gęsty lukier. Wystudzone ciasto polej lukrem i posyp mieszanką keksową.

Ucierane z makiem - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • barbara ciechowicz

    barbara ciechowicz, 22.12.2018

    jeszcze nie smakowałam premiera będzie podczas Wigilii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Konowrocki

    Robert Konowrocki, 23.12.2016

    Ciasto wyrosło, po wyjęciu z piekarnika zapadło się a po rozkrojeniu okazało się że w środku jest nie upieczone - nawet nie zakalec a surowe ciasto :-(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Pawlik

    Halina Pawlik, 22.12.2016

    zrobiłam dokładnie jak w przepisie----nic nie wyszło-całe ciasto wyrosło do góry,a na spodzie był sam mak i przy wyciąganiu placek się rozpadł.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Mydłowska

    Agnieszka Mydłowska, 16.12.2016

    Proszę dokładniej czytać przepisy jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kowcun-Łoń

    Agnieszka Kowcun-Łoń, 01.12.2016

    jaka puszka masy makowej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Blom EW

    Blom EW, 20.11.2016

    jeszcze nie wykonałam,ale nie chce zgubić tego przepisu myślę że będzie smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ucierane z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ucierane z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ucierane z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ucierane z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ucierane z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ucierane z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ucierane z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ucierane z makiemUcierane z makiem

Szukasz inspiracji na klasyczne ciasto świąteczne? Ucierane z makiem sprawdzi się nie tylko na stole wigilijnym, ale również jako słodka przekąska na co dzień. Sekretem tego puszystego ciasta jest bardzo delikatne połączenie ubitej na sztywno piany z białek z resztą składników. Kiedy ciasto będzie już gotowe, wylej je na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę. Wgłębienie w cieście zrób za pomocą dużej drewnianej łyżki. Przełóż do niej masę makową. Jeśli chcesz, użyj gotowej masy makowej lub przygotuj ją samodzielnie. Wystarczy, że opłuczesz, przesiejesz i kilkukrotnie zmielisz mak i dodasz do niego miód. Na koniec, kiedy ciasto przestygnie, przyrządź lukier, którym oblejesz wierzch wypieku. Zmieszaj w misce wodę, cukier puder oraz sok z cytryny. Posyp wszystko ulubionymi bakaliami i owocami kandyzowanymi, na przykład wiśniami i owocami papai lub użyj gotowej mieszanki keksowej. Ciasto ucierane z makiem serwuj z gorącą herbatą lub aromatyczną kawą. Życzymy smacznego.