
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
3 ziarna
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżka
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
6 sztuk
0.5 litra
5 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka oprósz solą i pieprzem i podsmaż na oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Krok 2
Cebule pokrój w talarki i zeszklij. Marchewkę i pora pokrój w plastry i dodaj do cebuli. Duś przez 5 minut.
Krok 3
Do warzyw dodaj mąkę i cukier i wymieszaj. Dolej piwo i przypraw, wymieszaj. Wlej śmietanę.
Krok 4
Udka polej sosem i piecz przez 75 minut w temperaturze 170 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej