Uśmiech lata - tarta z owocami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kruchy spód: przesianą mąkę, cukier puder i pokrojoną na kawałki Kasię włożyć do misy miksera i miksować mieszadłem, aż z ciasta zrobią się okruszki (można też posiekać Kasię z mąką na stolnicy). Dodać jajko oraz wanilię i jeszcze chwilę miksować aż składniki zaczną się łączyć (ciasto można też zagnieść ręcznie).

Krok 2

Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.

Krok 3

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek. Aby wałek nie przyklejał się do ciasta, można je przykryć przeźroczystą folią. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść je do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta. Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny.

Krok 4

Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (np. fasolą). Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i pozostawiając część obciążenia, piec tartę przez kolejne 8 - 10 minut, aż się lekko zrumieni. Ostudzić w formie.

Krok 5

Wyłożyć chłodny budyń, udekorować wedle uznania owocami (kiwi ułożyć tak by "górowało" nad resztą owoców, gdyż może utrudniać zastygnięcie galaretki) i zalać tężejącą galaretką.Wstawić do lodówki do stężenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Uśmiech lata - tarta z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Uśmiech lata - tarta z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Uśmiech lata - tarta z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Uśmiech lata - tarta z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Uśmiech lata - tarta z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Uśmiech lata - tarta z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Uśmiech lata - tarta z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej