Verrines z wędzonym łososiem, twarożkiem i kiełkami stir-fry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Verrines z wędzonym łososiem, twarożkiem i kiełkami stir-fry

Autor: 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 plastry

50 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oliwę należy rozgrzać na patelni, a następnie smażyć na niej kiełki przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Rozchodzący się apetyczny aromat będzie oznaką, iż są już gotowe. Przekładamy je do miseczki i odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia

Krok 2

Za pomocą blendera lub łyżki łączymy twarożek z odrobiną soli, pieprzu, szczyptą koperku oraz musztardą.

Krok 3

Łososia skrapiamy odrobiną soku z cytryny (by ładnie nam kontrastował ze słodyczą musztardy) i zwijamy w fantazyjne różyczki. Teraz najważniejszy etap - układanie. W przygotowanych niewielkich szklaneczkach bądź kieliszkach (np. do wina, jak w naszym przypadku) delikatnie układamy warstwami: łyżkę kiełków, łyżkę twarożku i różyczkę z łososia. Warstwy pięknie kontrastują ze sobą. Przekąska prezentuje się obłędnie i może czekać w lodówce na gości.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Verrines z wędzonym łososiem, twarożkiem i kiełkami stir-fry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Verrines z wędzonym łososiem, twarożkiem i kiełkami stir-fry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Verrines z wędzonym łososiem, twarożkiem i kiełkami stir-fry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Verrines z wędzonym łososiem, twarożkiem i kiełkami stir-fry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Verrines z wędzonym łososiem, twarożkiem i kiełkami stir-fry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Verrines z wędzonym łososiem, twarożkiem i kiełkami stir-fry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Verrines z wędzonym łososiem, twarożkiem i kiełkami stir-fry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Verrines z wędzonym łososiem, twarożkiem i kiełkami stir-fry  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krewetki czosnkowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej