Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw"
łatwe
12 osób zapisało

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umieść na talerzu dużą kulkę lodów śmietankowych i mniejszą truskawkowych. Włóż je do zamrażalnika na 15 minut.
Krok 2
Zrób z rurki szyję pawia. Zaostrz oba jej końce i wbij ją pod kątem w śmietankową gałkę lodów. Z drugiej strony nabij kulkę lodów truskawkowych jako główkę.
Krok 3
Zrób nos pawia z odciętej nożem węższej części rożka. Dodaj mały trójkąt z wafli z czekoladą na czubku głowy oraz oczy z drażetek.
Krok 4
Z okrągłych wafli wytnij trzy większe trójkąty i wbij je w dużą kulkę lodów śmietankowych, tworząc ogon. Udekoruj talerz kolorowymi drażetkami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw"
Desery lodowe mogą być niezwykle kreatywną przekąską, co doskonale udowadnia poniższy przepis. Koniecznie się nim zainspiruj, jeśli myślisz o słodkim podwieczorku. Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami „paw” przygotujesz w krótkim czasie z zaledwie kilku podstawowych produktów. Na początek mocno zmróź lodowe gałki. Dzięki takiemu zabiegowi na dłużej zachowają spójną konsystencję. Z okrągłych wafli przełożonych czekoladą wytnij trójkąty, które świetnie będą imitowały rozłożysty pawi ogon. Aby był wielokolorowy – tak jak u prawdziwego zwierzęcia – ozdób je wcześniej barwnymi polewami. Domowy lukier łatwo przygotujesz w wielu odcieniach. Wystarczy, że wymieszasz go z niewielką ilością barwników spożywczych. Czekoladowe drażetki umieść w miejscu oczu. Możesz je dodatkowo rozsypać po talerzu z deserem – będą wtedy przypominały kamienie. Lody serwuj z ciepłym sosem malinowym lub bitą śmietaną. Tym przepisem udowadniamy, że przygotowanie efektownego i smacznego deseru lodowego może być prostsze niż kiedykolwiek. Zainspiruj się nim.