Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

4

heart
172 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

269 osób wydrukowało

Pobierz pdf

292 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

0.5 sztuki

0.5 sztuki

4 łyżki

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Paprykę i kalarepę pokrój w dużą kostkę. Przygotuj kilka wykałaczek.

Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym - Krok 1

Krok 2

Nadziewaj naprzemiennie warzywa na wykałaczki.

Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym - Krok 2

Krok 3

Jogurt połącz z posiekanym czosnkiem, pieprzem i posiekanym koperkiem. Podawaj z warzywnymi szaszłykami.

Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne szaszłyki z sosem jogurtowymWarzywne szaszłyki z sosem jogurtowym

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Szukasz inspiracji na przygotowanie smacznego i zdrowego mini meal? Warzywne szaszłyki z proponowanego przepisu będą dobrym rozwiązaniem – podawane z sosem jogurtowym, są doskonałą alternatywą dla ich mięsnej wersji i świetnie sprawdzą się np. podczas spotkania z przyjaciółmi. Aby je przygotować, na początek kalarepę, pomidory oraz papryki pokrój w grubą kostkę. Następnie składniki naprzemiennie nabijaj na długą wykałaczkę. Przygotuj lekki sos jogurtowy, jako podstawę używając jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu. Połącz go z posiekanym czosnkiem, koperkiem oraz natką pietruszki. Przypraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszaj. Sos przelej do małej, przezroczystej salaterki i udekoruj go gałązkami tymianku lub listkami świeżej bazylii. Przygotowaną wcześniej warzywną przekąskę maczaj w dipie – będzie doskonale uzupełniał smak warzyw. Jeśli zostanie Ci kilka szaszłyków i trochę dietetycznego sosu: weź je ze sobą do szkoły lub pracy. Zobacz nasz przepis i przygotuj to smaczne oraz fit mini meal!