
Składniki
700 gramów
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
3 sztuki
4 łyżki
600 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wątróbkę dokładnie umyj i pokrój w wąskie plastry.
Krok 2
Cebulę obierz i posiekaj w cienkie plasterki.
Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i wątróbkę, przykryj i duś na małym ogniu około 6 minut.
Krok 4
Obierz jabłko i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do wątróbki i smaż razem około 5 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 5
Ziemniaki obierz, ugotuj i utłucz. Następnie wymieszaj ze śmietaną na gładkie puree.
Krok 6
Ułóż na talerzach, razem z usmażoną wątróbką. Posyp listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej