Wątróbka cielęca po włosku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wątróbka cielęca po włosku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

3 sztuki

4 łyżki

600 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbkę dokładnie umyj i pokrój w wąskie plastry.

Krok 2

Cebulę obierz i posiekaj w cienkie plasterki.

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i wątróbkę, przykryj i duś na małym ogniu około 6 minut.

Krok 4

Obierz jabłko i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do wątróbki i smaż razem około 5 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Krok 5

Ziemniaki obierz, ugotuj i utłucz. Następnie wymieszaj ze śmietaną na gładkie puree.

Krok 6

Ułóż na talerzach, razem z usmażoną wątróbką. Posyp listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbka cielęca po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbka cielęca po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbka cielęca po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbka cielęca po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbka cielęca po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbka cielęca po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbka cielęca po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wątróbka cielęca po włosku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Grzyby duszone w śmietanie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej