PRZEPISY.PL

Wątróbka cielęca po włosku

Autor: pasibrzuch
  • 45
  • 4
  • Średnie
  • 0
1
osoba dodała do Mniamlisty

Składniki

  • ziemniaki700 gr
  • oliwa z oliwek1 łyżka
  • sól1 szczypta
  • bazylia2 łyżki
  • pieprz czarny1 szczypta
  • cebula duża3 szt
  • śmietana gęsta 4 łyżki
  • wątróbka cielęca 600 gr
  • jabłko kwaśne 1 szt
    • Krok 1

      Wątróbkę dokładnie umyj i pokrój w wąskie plastry.
    • Krok 2

      Cebulę obierz i posiekaj w cienkie plasterki.
    • Krok 3

      Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i wątróbkę, przykryj i duś na małym ogniu około 6 minut.
    • Krok 4

      Obierz jabłko i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do wątróbki i smaż razem około 5 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
    • Krok 5

      Ziemniaki obierz, ugotuj i utłucz. Następnie wymieszaj ze śmietaną na gładkie puree.
    • Krok 6

      Ułóż na talerzach, razem z usmażoną wątróbką. Posyp listkami bazylii.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    8
    osób dodało do Mniamlisty
    90''
    6
    Średnie
    11
    osób dodało do Mniamlisty
    90''
    6
    Łatwe
    15
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    6
    Łatwe