Wegetariańskie kiełbaski z tzatziki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegetariańskie kiełbaski z tzatziki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

10 gramów

10 gramów

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 szczypta

1 szczypta

320 gramów

2 łyżki

8 sztuk

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej grilla.

Krok 2

Wymieszaj jogurt grecki z drobno posiekanymi ziołami i czosnkiem. Zetrzyj skórkę z cytryny i przekrój ją na pół, a następnie wyciśnij sok z jednej połówki. Drugą połówkę pokrój na kliny.

Krok 3

Skórkę i sok z cytryny dodaj do tzatziki, doprawiając szczyptą soli i pieprzu.

Krok 4

Skrop wegetariańskie Little Willies odrobiną oliwy z oliwek i umieść na metalowych szaszłykach.

Krok 5

Grilluj szaszłyki na grillu zgodnie z instrukcją na opakowaniu, obracając je regularnie. W tym samym czasie opiecz chlebki pita na grillu.

Krok 6

Podawaj wegetariańskie kiełbaski z cytryną, chlebkiem pita i tzatziki. To wegetariańskie niebo BBQ!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariańskie kiełbaski z tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariańskie kiełbaski z tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariańskie kiełbaski z tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariańskie kiełbaski z tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariańskie kiełbaski z tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariańskie kiełbaski z tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariańskie kiełbaski z tzatziki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariańskie kiełbaski z tzatziki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szaszłyk z parówek
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegetariańskie kiełbaski z tzatzikiWegetariańskie kiełbaski z tzatziki

Polacy uwielbiają grillować, delektując się smakiem przyrządzanych na ruszcie steków, skrzydełek, żeberek i karkówki. W tym sezonie zarezerwuj w grillowym jadłospisie więcej miejsca na roślinne smakołyki. Nawet zwolennicy klasycznych hamburgerów zainteresują się aromatycznymi kiełbaskami w wersji wege, podawanymi z sosem tzatziki.

Dla kogo?

Nie musisz od razu rezygnować całkowicie z jedzenia mięsa, by docenić ten przepis na wege kiełbaski z tzatziki. Kto wie, może stanie się on inspiracją do szukania większej ilości roślinnych wariantów ulubionych dań?

Na jaką okazję?

Sezon grillowy dla największych fanów zaczyna się już wczesną wiosną i trwa do późnej jesieni. Przez tych kilka miesięcy z pewnością znajdzie się sposobność do wypróbowania wegetariańskich kiełbasek z tzatziki.

Czy wiesz, że?

Greccy szefowie kuchni polecają wybierać do tzatziki twarde ogórki z możliwie jak najmniejszymi gniazdami nasiennymi. Wszystko po to, by gotowy sos nie okazał się zbyt wodnisty.

Dla urozmaicenia:

Nie zapomnij o ułożeniu na ruszcie pokrojonych w grube plastry bakłażana i cukinii. Okażą się znakomitym dodatkiem do wegetariańskich kiełbasek, a tzatziki świetnie podkreśli ich smak.