Wiśniowa pychotka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

380 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

6 łyżek

6 łyżek

0.5 łyżeczki

piana:

250 mililitrów

1 opakowanie

1

krem:

2 sztuki

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

25 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać.

Krok 2

Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.

Krok 3

Ciasto wylać do wysmarowanej Kasią formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.

Krok 4

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Ubić kremówkę, pod koniec ubijania wlać cienkim strumieniem tężejącą galaretkę.

Krok 5

Kiedy pianka zacznie lekko tężeć wyłożyć na biszkopt. Na wierzch nałożyć wiśnie i zalać drugą galaretką.

Krok 6

Zamiast pianki można zrobić krem maślany: Jajka ubijać z cukrem, cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje, powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła.

Krok 7

Po ubiciu odstawić do przestudzenia.

Krok 8

Kasię o temp. pokojowej ucierać mikserem do białości i dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną.

Krok 9

Na koniec powolutku dodać spirytus.

Krok 10

Wyłożyć na biszkopt, udekorować owocami i zalać galaretką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiśniowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiśniowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiśniowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiśniowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiśniowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiśniowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiśniowa pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Marczello
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej