Włoska zapiekanka po neapolitańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

500 gramów

1 sztuka

1 pęczek

250 gramów

200 gramów

50 gramów

1 szczypta

3 łyżeczki

1 łyżka

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany umyj dokładnie, odetnij obydwa końce i pokrój w talarki. Oprósz solą i odstaw do momentu aż puszczą sok. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórek i pokrój w kostkę.

Włoska zapiekanka po neapolitańsku - Krok 1

Krok 2

Seler pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu i dodaj pomidory. Duś do momentu aż pomidory staną się miękkie. W razie konieczności dodaj wody.

Włoska zapiekanka po neapolitańsku - Krok 2

Krok 3

Bakłażany osusz czystą ściereczką i podsmaż na złoty kolor na osobnej patelni.

Włoska zapiekanka po neapolitańsku - Krok 3

Krok 4

Makaron ugotuj, odcedź i wymieszaj z połową warzywnego farszu i serem, połowę wyłóż na dno wysmarowanej tłuszczem formy i przykryj plasterkami bakłażanów.

Włoska zapiekanka po neapolitańsku - Krok 4

Krok 5

Ułóż cieniutko pokrojoną mozzarellę, pozostały makaron, bakłażany. Wierzch zapiekanki polej warzywnym sosem i posyp startym żółtym serem. Zapiekaj pod przykryciem przez ok. 30 min. w temperaturze 220 stopni. Na 5 minut przed końcem zapiekania zdejmij przykrycie, aby ser się lekko zrumienił

Włoska zapiekanka po neapolitańsku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekane ziemniaki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej