
Składniki
2 sztuki
500 gramów
1 sztuka
1 pęczek
250 gramów
200 gramów
50 gramów
3 łyżeczki
1 łyżka
6 łyżek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany umyj dokładnie, odetnij obydwa końce i pokrój w talarki. Oprósz solą i odstaw do momentu aż puszczą sok. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórek i pokrój w kostkę.

Krok 2
Seler pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu i dodaj pomidory. Duś do momentu aż pomidory staną się miękkie. W razie konieczności dodaj wody.

Krok 3
Bakłażany osusz czystą ściereczką i podsmaż na złoty kolor na osobnej patelni.

Krok 4
Makaron ugotuj, odcedź i wymieszaj z połową warzywnego farszu i serem, połowę wyłóż na dno wysmarowanej tłuszczem formy i przykryj plasterkami bakłażanów.

Krok 5
Ułóż cieniutko pokrojoną mozzarellę, pozostały makaron, bakłażany. Wierzch zapiekanki polej warzywnym sosem i posyp startym żółtym serem. Zapiekaj pod przykryciem przez ok. 30 min. w temperaturze 220 stopni. Na 5 minut przed końcem zapiekania zdejmij przykrycie, aby ser się lekko zrumienił

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej