Włoska zapiekanka po neapolitańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska zapiekanka po neapolitańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

500 gramów

1 sztuka

1 pęczek

250 gramów

200 gramów

50 gramów

1 szczypta

3 łyżeczki

1 łyżka

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany umyj dokładnie, odetnij obydwa końce i pokrój w talarki. Oprósz solą i odstaw do momentu aż puszczą sok. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórek i pokrój w kostkę.

Włoska zapiekanka po neapolitańsku - Krok 1

Krok 2

Seler pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu i dodaj pomidory. Duś do momentu aż pomidory staną się miękkie. W razie konieczności dodaj wody.

Włoska zapiekanka po neapolitańsku - Krok 2

Krok 3

Bakłażany osusz czystą ściereczką i podsmaż na złoty kolor na osobnej patelni.

Włoska zapiekanka po neapolitańsku - Krok 3

Krok 4

Makaron ugotuj, odcedź i wymieszaj z połową warzywnego farszu i serem, połowę wyłóż na dno wysmarowanej tłuszczem formy i przykryj plasterkami bakłażanów.

Włoska zapiekanka po neapolitańsku - Krok 4

Krok 5

Ułóż cieniutko pokrojoną mozzarellę, pozostały makaron, bakłażany. Wierzch zapiekanki polej warzywnym sosem i posyp startym żółtym serem. Zapiekaj pod przykryciem przez ok. 30 min. w temperaturze 220 stopni. Na 5 minut przed końcem zapiekania zdejmij przykrycie, aby ser się lekko zrumienił

Włoska zapiekanka po neapolitańsku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej