Składniki
2 sztuki
500 gramów
1 sztuka
1 pęczek
250 gramów
200 gramów
50 gramów
1 szczypta
3 łyżeczki
1 łyżka
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany umyj dokładnie, odetnij obydwa końce i pokrój w talarki. Oprósz solą i odstaw do momentu aż puszczą sok. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórek i pokrój w kostkę.
Krok 2
Seler pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu i dodaj pomidory. Duś do momentu aż pomidory staną się miękkie. W razie konieczności dodaj wody.
Krok 3
Bakłażany osusz czystą ściereczką i podsmaż na złoty kolor na osobnej patelni.
Krok 4
Makaron ugotuj, odcedź i wymieszaj z połową warzywnego farszu i serem, połowę wyłóż na dno wysmarowanej tłuszczem formy i przykryj plasterkami bakłażanów.
Krok 5
Ułóż cieniutko pokrojoną mozzarellę, pozostały makaron, bakłażany. Wierzch zapiekanki polej warzywnym sosem i posyp startym żółtym serem. Zapiekaj pod przykryciem przez ok. 30 min. w temperaturze 220 stopni. Na 5 minut przed końcem zapiekania zdejmij przykrycie, aby ser się lekko zrumienił
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej