Włoska zapiekanka po neapolitańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska zapiekanka po neapolitańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

335 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

500 gramów

1 sztuka

1 pęczek

250 gramów

200 gramów

50 gramów

3 łyżeczki

1 łyżka

6 łyżek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany umyj dokładnie, odetnij obydwa końce i pokrój w talarki. Oprósz solą i odstaw do momentu aż puszczą sok. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórek i pokrój w kostkę.

Włoska zapiekanka po neapolitańsku - Krok 1

Krok 2

Seler pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu i dodaj pomidory. Duś do momentu aż pomidory staną się miękkie. W razie konieczności dodaj wody.

Włoska zapiekanka po neapolitańsku - Krok 2

Krok 3

Bakłażany osusz czystą ściereczką i podsmaż na złoty kolor na osobnej patelni.

Włoska zapiekanka po neapolitańsku - Krok 3

Krok 4

Makaron ugotuj, odcedź i wymieszaj z połową warzywnego farszu i serem, połowę wyłóż na dno wysmarowanej tłuszczem formy i przykryj plasterkami bakłażanów.

Włoska zapiekanka po neapolitańsku - Krok 4

Krok 5

Ułóż cieniutko pokrojoną mozzarellę, pozostały makaron, bakłażany. Wierzch zapiekanki polej warzywnym sosem i posyp startym żółtym serem. Zapiekaj pod przykryciem przez ok. 30 min. w temperaturze 220 stopni. Na 5 minut przed końcem zapiekania zdejmij przykrycie, aby ser się lekko zrumienił

Włoska zapiekanka po neapolitańsku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska zapiekanka po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Marchewka z imbirem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej