Wyśmienita potrawka z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wyśmienita potrawka z kurczaka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

null

1 sztuka

null

0.5 sztuki

null

null

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i potnij w paski. Oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na ok. 1 godziny

Krok 2

Na rozgrzanym tłuszczu smaż kawałki kurczaka, dodaj posiekaną w piórka cebulkę i pokrojoną w kostkę, oczyszczoną z nasion czerwoną paprykę.

Krok 3

Podlej odrobiną wody i duś na małym ogniu do momentu, aż wyparuje. Wymieszaj z osączoną z zalewy czerwoną fasolką.

Krok 4

Podgrzej, dopraw do smaku ketchupem, kilkoma kroplami tabasco i przyprawami i duś jeszcze przez kilka minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wyśmienita potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wyśmienita potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wyśmienita potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wyśmienita potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wyśmienita potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wyśmienita potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wyśmienita potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wyśmienita potrawka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej