
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szklanka
40 gramów
1 łyżka
350 gramów
0.25 szklanki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz i zeszklij razem ze szpikiem na maśle*, dodaj ryż, zeszklij, ale nie rumień.
Krok 2
Podlej winem i odrobiną bulionu, gotuj do czasu, gdy cały płyn wyparuje, a ryż będzie miękki.
Krok 3
Oprósz parmezanem i dopraw do smaku. Rozłóż na talerze wyśmienite risotto i podawaj na stół. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej