Wyśmienite risotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wyśmienite risotto

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szklanka

40 gramów

1 łyżka

350 gramów

0.25 szklanki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz i zeszklij razem ze szpikiem na maśle*, dodaj ryż, zeszklij, ale nie rumień.

Krok 2

Podlej winem i odrobiną bulionu, gotuj do czasu, gdy cały płyn wyparuje, a ryż będzie miękki.

Krok 3

Oprósz parmezanem i dopraw do smaku. Rozłóż na talerze wyśmienite risotto i podawaj na stół. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wyśmienite risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wyśmienite risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wyśmienite risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wyśmienite risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wyśmienite risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wyśmienite risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wyśmienite risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wyśmienite risotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Crumble z owocami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej