Wyśmienite risotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wyśmienite risotto

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szklanka

40 gramów

1 łyżka

350 gramów

0.25 szklanki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz i zeszklij razem ze szpikiem na maśle*, dodaj ryż, zeszklij, ale nie rumień.

Krok 2

Podlej winem i odrobiną bulionu, gotuj do czasu, gdy cały płyn wyparuje, a ryż będzie miękki.

Krok 3

Oprósz parmezanem i dopraw do smaku. Rozłóż na talerze wyśmienite risotto i podawaj na stół. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wyśmienite risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wyśmienite risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wyśmienite risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wyśmienite risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wyśmienite risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wyśmienite risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wyśmienite risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wyśmienite risotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Suflet z pieczonej dyni
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej