
Składniki
400 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
50 gramów
2 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj mięso i podsmaż na złoty kolor.
Krok 2
Z papryczki chili usuń nasionka, z pomidorów skórki i pokrój warzywa w kostkę.
Krok 3
Dodaj do mięsa razem z rozciętymi na połówki oliwkami i duś na małym ogniu przez kilka minut.
Krok 4
W tym czasie sparz migdały wrzątkiem i zdejmij z nich skórki, posiekaj drobno i razem z rodzynkami dodaj do farszu. Dopraw kminkiem, pieprzem i solą.
Krok 5
Różnokolorowe papryki umyj, osusz i delikatnie wydrąż środki, nie rozcinając przy tym strąków.
Krok 6
Napełnij przygotowanym mięsno-warzywnym farszem i zawiń w folię aluminiową.
Krok 7
Ułóż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut co jakiś czas przewracając papryki na drugi bok. Meksykańskie papryki podawaj na gorąco, udekoruj zieleniną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej