
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
50 gramów
4 sztuki
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj mięso i podsmaż na złoty kolor.
Krok 2
Z papryczki chili usuń nasionka, z pomidorów skórki i pokrój warzywa w kostkę.
Krok 3
Dodaj do mięsa razem z rozciętymi na połówki oliwkami i duś na małym ogniu przez kilka minut.
Krok 4
W tym czasie sparz migdały wrzątkiem i zdejmij z nich skórki, posiekaj drobno i razem z rodzynkami dodaj do farszu. Dopraw kminkiem, pieprzem i solą.
Krok 5
Różnokolorowe papryki umyj, osusz i delikatnie wydrąż środki, nie rozcinając przy tym strąków.
Krok 6
Napełnij przygotowanym mięsno-warzywnym farszem i zawiń w folię aluminiową.
Krok 7
Ułóż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut co jakiś czas przewracając papryki na drugi bok. Meksykańskie papryki podawaj na gorąco, udekoruj zieleniną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej