
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
2 łyżki
3 sztuki
1 łyżka
9 plastrów
1 sztuka
2 łyżki
350 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka obierz ze skorupek i przekrój na połowy.
Krok 2
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, ułóż plastry wędliny, posmaruj musztardą i na nie połóż połówki jajek żółtkiem od spodu.
Krok 3
Bułkę pokrój w kostkę i zrumień na pozostałym maśle.
Krok 4
Mleko połącz z surowymi jajkami, dodaj ser i przyprawy.
Krok 5
Zalej jajka, wierzch posyp grzankami i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut. Podawaj posypane zieleniną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej