Zapiekane jajka z grzankami i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane jajka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

2 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

9 plastrów

1 sztuka

2 łyżki

350 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka obierz ze skorupek i przekrój na połowy.

Krok 2

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, ułóż plastry wędliny, posmaruj musztardą i na nie połóż połówki jajek żółtkiem od spodu.

Krok 3

Bułkę pokrój w kostkę i zrumień na pozostałym maśle.

Krok 4

Mleko połącz z surowymi jajkami, dodaj ser i przyprawy.

Krok 5

Zalej jajka, wierzch posyp grzankami i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut. Podawaj posypane zieleniną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane jajka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej