Mac and cheese z warzywami - zapiekany: przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
31 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

50 gramów

100 gramów

200 mililitrów

200 gramów

100 gramów

1 łyżka

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta.

Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - Krok 1

Krok 2

Pokrojoną cebulę razem z pestkami słonecznika podsmaż w garnku na oleju, dodaj szpinak i pokrojone suszone pomidory.

Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem smaż chwilę, a następnie zalej mlekiem wymieszanym z fixem Knorr Mac'n Cheese, dodaj masło i gotuj aż sos zgęstnieje.

Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - Krok 3

Krok 4

Do sosu dodaj makaron i połowę startego sera, dokładnie wymieszaj.

Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - Krok 4

Krok 5

Danie przełóż do naczynia żaroodpornego, oprósz z wierzchu pozostałym serem. Zapiekaj 20 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.

Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Irena

    Irena , 10.07.2025

    Zrobiłam i nie żałuję. Wszystkim w domu smakowało. Dodałam jeszcze papryczkę chili.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja

    Patrycja , 03.10.2024

    Rewelacja. Zapiekanka ma wszystko co lubię, makaron, ser, pomidory suszone i szpinak. Jest przepyszna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Indyk

    Indyk , 15.06.2024

    Zamiast suszonych pomidorów, zwykle. Zamiast mleka i masła, śmietana 18% i wyszło rewelacyjnie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawid

    Dawid , 14.06.2024

    Taki mega serowy makaron to ja mogę szamać codziennie! Czasem dodaję jeszcze ser pleśniowy. Przepis bardzo prosty, gotujcie! 

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane Mac’n Cheese z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej