Nachosy zapiekane z serem - przepis na ciepło | Przepisy.pl pixel

Zapiekane nachos z serem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

113

heart
596 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

858 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2433 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. Gdy tłuszcz nabierze wysokiej temperatury, wrzuć mięso, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż razem do momentu, aż woda się odparuje, a mięso przestanie być surowe.

Krok 2

Do podsmażonego mięsa z cebulą wsyp zawartość opakowania Knorr i wlej około 300 ml wody. Wszystkie składniki porządnie wymieszaj. W międzyczasie usuń pestki z zielonej chili i pokrój papryczkę z cienkie plasterki.

Krok 3

Całość doprowadź do wrzenia, dodaj odcedzoną fasolę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj jeszcze przez około 3 minuty, często mieszając, by danie nie przywarło do dna naczynia. W międzyczasie włącz piekarnik, niech się nagrzeje do temperatury 180°C.

Krok 4

Przygotuj naczynie żaroodporne. Na jego dnie najpierw ułóż warstwę nachos, polej przygotowanym mięsnym sosem, a następnie ponownie przykryj warstwą nachosów. Czynność tę powtórz do wyczerpania składników.

Krok 5

Wierzch dania posyp równomiernie tartym serem oraz pokrojoną w cienkie plasterki zieloną papryczką chili. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Nachosy podawaj na ciepło.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Chrupiące nachosy zapiekane z serem doskonale komponują się z dodatkiem pomidorowej salsy oraz kwaśnej śmietany. Gotowe danie tuż przed podaniem można oprószyć drobno siekanymi listkami kolendry.

1

Opinie o przepisie

  • Agata

    Agata , 18.10.2025

    Bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane nachos z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placek z gulaszem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane nachos z seremZapiekane nachos z serem

Nachos przywędrowały do Europy z kuchni meksykańskiej i bardzo szybko zrobiły prawdziwą furorę. Chrupiąca przekąska, którą podawać można z najróżniejszymi dodatkami, wzbudza szybsze bicie serca wszystkich tych, którzy lubią odkrywać nowe smaki. Dziś proponujemy wyjątkowy przepis na zapiekane nachosy, porywające pikantnym połączeniem mielonego mięsa i kolorowych warzyw. Popularną przystawkę w prosty sposób zamieniasz w kompletne danie. Podpowiadamy, jak z tej przekąski skomponować wspaniałą zapiekankę z nachosami w stylu znanego na całym świecie chili con carne.

Dla kogo?

Pikantne składniki to coś, co lubisz najbardziej? Doskonale! Zapiekanka z nachosami może być delikatna w smaku lub diabelsko ostra, dzięki dodatkowi zielonej papryczki chili (oryginalnej jalapeño). Całość układa się warstwami. Na spód idą nachosy, następnie warstwa mięsna z warzywami oraz kolejne chrupiące trójkąciki. Zapiekankę z nachosami posyp startym serem typu cheddar, który jest bardzo wyrazisty.

Na jaką okazję?

Nachosy zapiekane to tradycyjna przekąska, najlepiej się sprawdzająca na różnych imprezach, spotkaniach towarzyskich lub podczas leniwego posiedzenia przed telewizorem. Pyszne ciepłe danie podawać można również do sałatek oraz dań głównych, jednak zapiekane nachosy z mięsem mielonym z powodzeniem traktować można również jako konkretniejszy posiłek.

Czy wiesz, że?

W oryginale nachosy są to zapiekane małe tortille, serwowane z roztopionym serem żółtym i ostrą salsą. Idealnym sosem do tego pysznego dania może być guacamole, czyli rodzaj gęstego sosu przyrządzanej na bazie awokado, chili, limonki i soli.

Dla urozmaicenia:

Te pyszne, chrupiące nachosy zapiekane serwować możesz z dodatkiem pomidorowej salsy lub kwaśnej śmietany. Wierzch potrawy udekoruj pokrojonym w kostkę, dojrzałym awokado. Ale pycha!