Zapiekane ziemniaki z bobem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane ziemniaki z bobem

Autor: Anna Fabiszewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.3 kilograma

15 dekagramów

3 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób ugotuj w osolonej wodzie (ok.20 minut) wystudź,obierz.

Krok 2

Ziemniaki oskrob,ugotuj i ostudź.

Krok 3

Zimne ziemniaki przekrój na pół i wydrąż ok.1/3 środka.

Krok 4

Pomidorki pokrój na połówki i wymieszaj z bobem,dopraw solą i pieprzem i skrop oliwą z oliwek.

Krok 5

Farszem wypełnij wydrążone ziemniaki.

Krok 6

Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Krok 7

Przed podaniem udekoruj szczypiorkiem.

Anna Fabiszewska

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane ziemniaki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane ziemniaki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane ziemniaki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane ziemniaki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane ziemniaki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane ziemniaki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane ziemniaki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane ziemniaki z bobem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej