Zapiekane ziemniaki z bobem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane ziemniaki z bobem

Autor: Anna Fabiszewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.3 kilograma

15 dekagramów

3 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób ugotuj w osolonej wodzie (ok.20 minut) wystudź,obierz.

Krok 2

Ziemniaki oskrob,ugotuj i ostudź.

Krok 3

Zimne ziemniaki przekrój na pół i wydrąż ok.1/3 środka.

Krok 4

Pomidorki pokrój na połówki i wymieszaj z bobem,dopraw solą i pieprzem i skrop oliwą z oliwek.

Krok 5

Farszem wypełnij wydrążone ziemniaki.

Krok 6

Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Krok 7

Przed podaniem udekoruj szczypiorkiem.

Anna Fabiszewska

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane ziemniaki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane ziemniaki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane ziemniaki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane ziemniaki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane ziemniaki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane ziemniaki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane ziemniaki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane ziemniaki z bobem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej