Zapiekanka brokułowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka brokułowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 szczypta

250 gramów

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 kilogram

1 łyżka

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżeczka

2 łyżki

4 łyżki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki pokrój w plastry i usmaż na łyżce masła*. Oprósz solą i pieprzem.

Krok 2

Z brokułów odetnij łodygi, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i gotuj przez 6 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij je łyżką cedzakową.

Krok 3

W tym samym wrzątku gotuj różyczki brokułów przez 4 minuty i odcedź.

Krok 4

Boczek pokrój w paski, a jajka ugotuj, obierz i pokrój w plastry.

Krok 5

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź bulionem i mieszając gotuj do czasu, gdy zgęstnieje. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw cukrem, solą i pieprzem.

Krok 6

Łodygi brokułów włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nie połóż plasterki jajka, posyp paskami boczku i pieczarkami, przykryj różyczkami brokułów.

Krok 7

Warzywa zalej sosem, posyp serem i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej