PRZEPISY.PL

Zapiekanka brokułowa

  • 45
  • 5
  • Średnie
  • 0
5
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • wędzony boczek250 g
  • pieprz1 szczypta
  • pieczarki250 g
  • sól1 szczypta
  • cukier1 szczypta
  • jajka2 szt
  • brokuły1 kg
  • mąka1 łyżka
  • masło1 łyżka
  • sok z cytryny1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy2 łyżki
  • starty ser żółty4 łyżki
  • sos:
  • Krok 1

    Pieczarki pokrój w plastry i usmaż na łyżce masła*. Oprósz solą i pieprzem.
  • Krok 2

    Z brokułów odetnij łodygi, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i gotuj przez 6 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij je łyżką cedzakową.
  • Krok 3

    W tym samym wrzątku gotuj różyczki brokułów przez 4 minuty i odcedź.
  • Krok 4

    Boczek pokrój w paski, a jajka ugotuj, obierz i pokrój w plastry.
  • Krok 5

    Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź bulionem i mieszając gotuj do czasu, gdy zgęstnieje. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw cukrem, solą i pieprzem.
  • Krok 6

    Łodygi brokułów włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nie połóż plasterki jajka, posyp paskami boczku i pieczarkami, przykryj różyczkami brokułów.
  • Krok 7

    Warzywa zalej sosem, posyp serem i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

2566
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
91
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
3
osoby dodały do Mniamlisty
60''
3
Średnie
639
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe