Zapiekanka brokułowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka brokułowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 szczypta

250 gramów

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 kilogram

1 łyżka

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżeczka

2 łyżki

4 łyżki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki pokrój w plastry i usmaż na łyżce masła*. Oprósz solą i pieprzem.

Krok 2

Z brokułów odetnij łodygi, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i gotuj przez 6 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij je łyżką cedzakową.

Krok 3

W tym samym wrzątku gotuj różyczki brokułów przez 4 minuty i odcedź.

Krok 4

Boczek pokrój w paski, a jajka ugotuj, obierz i pokrój w plastry.

Krok 5

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź bulionem i mieszając gotuj do czasu, gdy zgęstnieje. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw cukrem, solą i pieprzem.

Krok 6

Łodygi brokułów włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nie połóż plasterki jajka, posyp paskami boczku i pieczarkami, przykryj różyczkami brokułów.

Krok 7

Warzywa zalej sosem, posyp serem i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Gulasz po węgiersku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej