Zapiekanka brokułowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka brokułowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 szczypta

250 gramów

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 kilogram

1 łyżka

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżeczka

2 łyżki

4 łyżki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki pokrój w plastry i usmaż na łyżce masła*. Oprósz solą i pieprzem.

Krok 2

Z brokułów odetnij łodygi, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i gotuj przez 6 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij je łyżką cedzakową.

Krok 3

W tym samym wrzątku gotuj różyczki brokułów przez 4 minuty i odcedź.

Krok 4

Boczek pokrój w paski, a jajka ugotuj, obierz i pokrój w plastry.

Krok 5

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź bulionem i mieszając gotuj do czasu, gdy zgęstnieje. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw cukrem, solą i pieprzem.

Krok 6

Łodygi brokułów włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nie połóż plasterki jajka, posyp paskami boczku i pieczarkami, przykryj różyczkami brokułów.

Krok 7

Warzywa zalej sosem, posyp serem i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka brokułowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Kotlety jajeczne
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej