Zapiekanka z ryżu i pieczarek

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0

500 gramów

0

0

5 sztuk

0

3 sztuki

1.5 szklanki

3 szklanki

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż. Pieczarki obierz, pokrój w plastry i obsmaż na oliwie.

Krok 2

Dodaj przyprawy, posiekany czosnek, wsyp ryż i dodaj natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i posyp bułką tartą.

Krok 4

Przełóż masę do naczynia, zalej kefirem z roztrzepanymi jajkami i dopraw.

Krok 5

Na wierzch zapiekanki posyp żółty ser.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na 25 minut.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej