Zapiekanka z ryżu i pieczarek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ryżu i pieczarek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

500 gramów

null

null

5 sztuk

null

3 sztuki

1.5 szklanki

3 szklanki

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż. Pieczarki obierz, pokrój w plastry i obsmaż na oliwie.

Krok 2

Dodaj przyprawy, posiekany czosnek, wsyp ryż i dodaj natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i posyp bułką tartą.

Krok 4

Przełóż masę do naczynia, zalej kefirem z roztrzepanymi jajkami i dopraw.

Krok 5

Na wierzch zapiekanki posyp żółty ser.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na 25 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ryżu i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ryżu i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ryżu i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ryżu i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ryżu i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ryżu i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ryżu i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ryżu i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej