Składniki
null
500 gramów
null
null
5 sztuk
null
3 sztuki
1.5 szklanki
3 szklanki
2 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż. Pieczarki obierz, pokrój w plastry i obsmaż na oliwie.
Krok 2
Dodaj przyprawy, posiekany czosnek, wsyp ryż i dodaj natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i posyp bułką tartą.
Krok 4
Przełóż masę do naczynia, zalej kefirem z roztrzepanymi jajkami i dopraw.
Krok 5
Na wierzch zapiekanki posyp żółty ser.
Krok 6
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na 25 minut.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej