
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
6 łyżek
null
0.5 sztuki
null
null
3 łyżki
3 sztuki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię umyj, rozetnij i wydrążasz miąższ.
Krok 2
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim cukinie.
Krok 3
Cebulę i czosnek posiekaj, posyp nimi cukinię, dopraw do smaku. Skrop sokiem z cytryny i przykryj folią aluminiową.
Krok 4
Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni i piecz 20 minut.
Krok 5
Śmietanę wymieszaj z żółtym serem, polej cukinię, posyp pieprzem kajeńskim i ponownie zapiecz przez 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej