Zapiekanka z cukinii z ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z cukinii z ziołami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

6 łyżek

null

0.5 sztuki

null

null

3 łyżki

3 sztuki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyj, rozetnij i wydrążasz miąższ.

Krok 2

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim cukinie.

Krok 3

Cebulę i czosnek posiekaj, posyp nimi cukinię, dopraw do smaku. Skrop sokiem z cytryny i przykryj folią aluminiową.

Krok 4

Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni i piecz 20 minut.

Krok 5

Śmietanę wymieszaj z żółtym serem, polej cukinię, posyp pieprzem kajeńskim i ponownie zapiecz przez 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z cukinii z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z cukinii z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z cukinii z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z cukinii z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z cukinii z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z cukinii z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z cukinii z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z cukinii z ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Kartacze
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej