
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
6 łyżek
null
0.5 sztuki
null
null
3 łyżki
3 sztuki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię umyj, rozetnij i wydrążasz miąższ.
Krok 2
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim cukinie.
Krok 3
Cebulę i czosnek posiekaj, posyp nimi cukinię, dopraw do smaku. Skrop sokiem z cytryny i przykryj folią aluminiową.
Krok 4
Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni i piecz 20 minut.
Krok 5
Śmietanę wymieszaj z żółtym serem, polej cukinię, posyp pieprzem kajeńskim i ponownie zapiecz przez 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej