Zapiekanka z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kurczakiem

Autor: Natalia89 Natalia89

ratingratingratingratingrating

3

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 szczypty

1 szczypta

30 dekagramów

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

1 kilogram

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj, a pierś z kurczaka pokrój w kostki o długości nie większej niż 2 cm i podsmaż na oleju. Gdy kawałki kurczaka zrobią się białe, dodaj curry i tymianek. 2-3 minuty jeszcze podsmażaj, mięso jednak nie powinno stać się zbyt suche. Śmietanę wymieszaj razem z trzema jajkami, dodaj trochę soli i pieprzu. Pokrój cebulę, lecz nie całkiem drobno. Zetrzyj ser - może być starty grubo Gdy ziemniaki się ugotują, pokrój je w talarki i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Posyp je następnie cebulą, a na to nałóż podsmażonego kurczaka.

Krok 2

Następnie swoją zapiekankę zalej miksturą ze śmietany i jajek, nie przesadzaj jednak - zapiekanka nie powinna przypominać w tym momencie zupy. Na wierzch nasyp sera żółtego, a na niego z kolei - zieloną cebulkę. Piecz w piekarniku przez 20 min. w temp. 180º C. Na pierwsze 10 min. nałóż za brytfankę folię aluminiową lub pokrywę, kolejne 10 min. dopiekaj bez nakrycia, aby nam się serek ładnie rozpuścił

Krok 3

WYJMIJ I GOTOWE!!! Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Spaghetti bolognese
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej