
Składniki
1 łyżka
2 szczypty
1 szczypta
30 dekagramów
1 szczypta
3 sztuki
1 szczypta
1 kilogram
1 sztuka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj, a pierś z kurczaka pokrój w kostki o długości nie większej niż 2 cm i podsmaż na oleju. Gdy kawałki kurczaka zrobią się białe, dodaj curry i tymianek. 2-3 minuty jeszcze podsmażaj, mięso jednak nie powinno stać się zbyt suche. Śmietanę wymieszaj razem z trzema jajkami, dodaj trochę soli i pieprzu. Pokrój cebulę, lecz nie całkiem drobno. Zetrzyj ser - może być starty grubo Gdy ziemniaki się ugotują, pokrój je w talarki i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Posyp je następnie cebulą, a na to nałóż podsmażonego kurczaka.
Krok 2
Następnie swoją zapiekankę zalej miksturą ze śmietany i jajek, nie przesadzaj jednak - zapiekanka nie powinna przypominać w tym momencie zupy. Na wierzch nasyp sera żółtego, a na niego z kolei - zieloną cebulkę. Piecz w piekarniku przez 20 min. w temp. 180º C. Na pierwsze 10 min. nałóż za brytfankę folię aluminiową lub pokrywę, kolejne 10 min. dopiekaj bez nakrycia, aby nam się serek ładnie rozpuścił
Krok 3
WYJMIJ I GOTOWE!!! Smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej