Zapiekanka z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kurczakiem

Autor: Natalia89 Natalia89

ratingratingratingratingrating

3

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

1 sztuka

30 dekagramów

3 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

2 szczypty

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj, a pierś z kurczaka pokrój w kostki o długości nie większej niż 2 cm i podsmaż na oleju. Gdy kawałki kurczaka zrobią się białe, dodaj curry i tymianek. 2-3 minuty jeszcze podsmażaj, mięso jednak nie powinno stać się zbyt suche. Śmietanę wymieszaj razem z trzema jajkami, dodaj trochę soli i pieprzu. Pokrój cebulę, lecz nie całkiem drobno. Zetrzyj ser - może być starty grubo Gdy ziemniaki się ugotują, pokrój je w talarki i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Posyp je następnie cebulą, a na to nałóż podsmażonego kurczaka.

Krok 2

Następnie swoją zapiekankę zalej miksturą ze śmietany i jajek, nie przesadzaj jednak - zapiekanka nie powinna przypominać w tym momencie zupy. Na wierzch nasyp sera żółtego, a na niego z kolei - zieloną cebulkę. Piecz w piekarniku przez 20 min. w temp. 180º C. Na pierwsze 10 min. nałóż za brytfankę folię aluminiową lub pokrywę, kolejne 10 min. dopiekaj bez nakrycia, aby nam się serek ładnie rozpuścił

Krok 3

WYJMIJ I GOTOWE!!! Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej