Zapiekanka z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kurczakiem

Autor: Natalia89 Natalia89

ratingratingratingratingrating

3

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 szczypty

1 szczypta

30 dekagramów

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

1 kilogram

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj, a pierś z kurczaka pokrój w kostki o długości nie większej niż 2 cm i podsmaż na oleju. Gdy kawałki kurczaka zrobią się białe, dodaj curry i tymianek. 2-3 minuty jeszcze podsmażaj, mięso jednak nie powinno stać się zbyt suche. Śmietanę wymieszaj razem z trzema jajkami, dodaj trochę soli i pieprzu. Pokrój cebulę, lecz nie całkiem drobno. Zetrzyj ser - może być starty grubo Gdy ziemniaki się ugotują, pokrój je w talarki i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Posyp je następnie cebulą, a na to nałóż podsmażonego kurczaka.

Krok 2

Następnie swoją zapiekankę zalej miksturą ze śmietany i jajek, nie przesadzaj jednak - zapiekanka nie powinna przypominać w tym momencie zupy. Na wierzch nasyp sera żółtego, a na niego z kolei - zieloną cebulkę. Piecz w piekarniku przez 20 min. w temp. 180º C. Na pierwsze 10 min. nałóż za brytfankę folię aluminiową lub pokrywę, kolejne 10 min. dopiekaj bez nakrycia, aby nam się serek ładnie rozpuścił

Krok 3

WYJMIJ I GOTOWE!!! Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej