Zapiekanka z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kurczakiem

Autor: Natalia89 Natalia89

ratingratingratingratingrating

3

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 szczypty

1 szczypta

30 dekagramów

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

1 kilogram

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj, a pierś z kurczaka pokrój w kostki o długości nie większej niż 2 cm i podsmaż na oleju. Gdy kawałki kurczaka zrobią się białe, dodaj curry i tymianek. 2-3 minuty jeszcze podsmażaj, mięso jednak nie powinno stać się zbyt suche. Śmietanę wymieszaj razem z trzema jajkami, dodaj trochę soli i pieprzu. Pokrój cebulę, lecz nie całkiem drobno. Zetrzyj ser - może być starty grubo Gdy ziemniaki się ugotują, pokrój je w talarki i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Posyp je następnie cebulą, a na to nałóż podsmażonego kurczaka.

Krok 2

Następnie swoją zapiekankę zalej miksturą ze śmietany i jajek, nie przesadzaj jednak - zapiekanka nie powinna przypominać w tym momencie zupy. Na wierzch nasyp sera żółtego, a na niego z kolei - zieloną cebulkę. Piecz w piekarniku przez 20 min. w temp. 180º C. Na pierwsze 10 min. nałóż za brytfankę folię aluminiową lub pokrywę, kolejne 10 min. dopiekaj bez nakrycia, aby nam się serek ładnie rozpuścił

Krok 3

WYJMIJ I GOTOWE!!! Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Frittata z szynką
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej