Zapiekanka z porów i szynki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z porów i szynki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

null

null

125 mililitrów

80 gramów

4 sztuki

400 gramów

750 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pory pokrój wzdłuż na pół, następnie w cienkie plasterki i blanszuj przez 3 minut w gorącej osolonej wodzie. Przelej do zimnej po tym czasie.

Krok 2

Szynkę pokrój w cienkie plastry.

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i ułóż na przemian pory i szynkę.

Krok 4

Zalej całość jajkami roztrzepanymi z mlekiem i dopraw.

Krok 5

Wierzch posyp startym parmezanem.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z porów i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z porów i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z porów i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z porów i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z porów i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z porów i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z porów i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z porów i szynki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej