Zapiekanka z porów i szynki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z porów i szynki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

null

null

125 mililitrów

80 gramów

4 sztuki

400 gramów

750 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pory pokrój wzdłuż na pół, następnie w cienkie plasterki i blanszuj przez 3 minut w gorącej osolonej wodzie. Przelej do zimnej po tym czasie.

Krok 2

Szynkę pokrój w cienkie plastry.

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i ułóż na przemian pory i szynkę.

Krok 4

Zalej całość jajkami roztrzepanymi z mlekiem i dopraw.

Krok 5

Wierzch posyp startym parmezanem.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z porów i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z porów i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z porów i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z porów i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z porów i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z porów i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z porów i szynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z porów i szynki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej