Zielony ryż przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielony ryż

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

5 ziaren

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

3 łyżki

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

We wrzątku rozpuść 50 gram prasowanego kokosa , wlej do malaksera, dodaj czosnek, chilli, imbir, łodygi kolendry i zmiksuj wszystko razem.

Krok 2

Na oleju arachidowym podsmaż orzechy nerkowca, ziarenka pieprzu, goździki i cynamon.

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka i dodaj. Gdy cebula zmięknie – wsyp ryż, dobrze pomieszaj i parę minut podsmażaj. 

Krok 4

Wlej kokosową mieszankę i gotuj dalsze 3 minuty.

Krok 5

Dodaj groszek i szklankę gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, przykryj i 8 minut gotuj na małym ogniu.

Krok 6

Dodaj bulionetkę Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielony ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielony ryż - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej