
Składniki
ciasto:
300 gramów
200 gramów
250 gramów
6 sztuk
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1.5 łyżki
2 łyżki
polewa:
100 gramów
25 gramów
oraz:
2 opakowania
350 gramów
1 opakowanie
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło utrzyj z cukrem. Dodaj żółtka, a następnie mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.

Krok 2
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy.

Krok 3
Ciasto podziel na 3 równe części. Do jednej dodaj mak, do drugiej kakao, a trzecią pozostaw jasną. Przełóż masy do trzech tortownic, wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Odstaw blaty do wystudzenia.

Krok 4
Galaretkę przygotuj z połowy porcji wody (500 mililitrów). Wystudź.

Krok 5
Gdy galaretka zacznie się powoli ścinać, dodaj wiśnie i przełóż całość na pierwszy, jasny blat. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Krok 6
Galaretkę agrestową przygotuj z połowy porcji wody (250 mililitrów). Wystudź. Śmietankę 30% ubij, a następnie wlewaj stopniowo galaretkę. Na warstwę wiśniową połóż blat z dodatkiem maku, a następnie przełóż masę agrestową. Wstaw do stężenia do lodówki. Na koniec połóż blat z dodatkiem kakao, a całość udekoruj polewą czekoladową (czekoladą deserową roztopioną razem z masłem nad kąpielą wodną). Schłodź w lodówce.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto Dzień Kobiet
Ciasto Dzień Kobiet to propozycja nie tylko na to wyjątkowe święto! Doskonale sprawdzi się podczas każdej okazji, zachwycając pysznym owocowym smakiem. Spróbujcie, a przekonacie się, że placek ten na stałe wpisze się w wasze domowe menu deserowe. W przepisie na ciasto Dzień Kobiet główną rolę odgrywają wiśnie oraz galaretki – wiśniowa i agrestowa, które doskonale bilansują słodycz ciasta i orzeźwiający aromat owoców. Swoje ulubione smaki odnajdą także miłośnicy czekolady i kakao, których w cieście Dzień Kobiet nie zabraknie!
Dla kogo?
Ciasto przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią oryginalne desery, o wyrazistej owocowej nucie.
Na jaką okazję?
Jak sama nazwa wskazuje – na Dzień Kobiet, ale nie tylko! Ciasto idealnie sprawdzi się także jako świąteczny czy weekendowy deser.
Czy wiesz, że?
Galaretka, swą żelową konsystencję, zawdzięcza dodatkowi żelatyny, pektyny lub agaru.
Dla urozmaicenia:
Aby podkreślić wiśniowy smak ciasta na Dzień Kobiet, do dekoracji użyj świeżych owoców lub odrobiny frużeliny wiśniowej.






























