Zielony Shrek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

58 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

193 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

6 łyżek

6 łyżek

1 łyżeczka

masa zielona:

1 litr

3 opakowania

piana:

0.5 litra

2 opakowania

dodatki:

2 opakowania

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po trochę cukier i po jednym żółtku.

Krok 2

Na końcu dodawać mąkę i lekko mieszać. Masę biszkoptową przelać do formy jak na szarlotkę. Upiec biszkopt na złoty kolor (ok. 30 minut w 170 st.). Ostudzić.

Krok 3

MASA ZIELONA: Budynie ugotować na soku Pysio. Ostudzić.

Krok 4

PIANKA ŚMIETANOWA: Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i pozostawić do lekkiego ścięcia. Jak już będzie się ścinać, ale jeszcze nie będzie twarda, ubić śmietanę i dodać do niej galaretkę i dokładnie wymieszać.

Krok 5

Ta masa tężeje błyskawicznie, więc radzę przygotowywać ją na końcu. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i pozostawić aż zacznie się ścinać.

Krok 6

PRZEKŁADANIE: Biszkopt, Masa zielona, Delicje, Pianka śmietanowa, Galaretka. Ja zamiast delicji czasem używam pierniczków (nazywają się alpejskie bodajże) w białej czekoladzie. Też jest wspaniałe.

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Rojek

    Katarzyna Rojek , 14.11.2019

    Na jaką wielkość formy przepis?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielony Shrek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielony Shrek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielony Shrek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielony Shrek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielony Shrek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielony Shrek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielony Shrek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej