Ziemniaki faszerowane solonymi grzybami
średnie
1 osoba zapisała

Składniki
8 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
4 łyżki
200 gramów
1 pęczek
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obrane ziemniaki wydrąż. Posolone grzyby pokrój, dokładnie wymieszaj z zeszkloną cebulą i częścią śmietany. Podsmaż.
Krok 2
Powstałym farszem napełnij ziemniaki. Poukładaj rzędami w rondlu. Do rondla dodaj listek laurowy, sól, pietruszkę, koperek, śmietanę.
Krok 3
Duś na małym ogniu pod przykryciem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej